У Раді почнеться битва за Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді почнеться битва за Нацбанк

Валюта
5645
Верховна Рада хоче розслідувати діяльність Нацбанку. Проекти зі створення слідчих комісій вже внесені в парламент. Нова коаліція вустами спікера Володимира Литвина оголосила, що готова порушити питання і про звільнення глави НБУ Володимира Стельмаха. Є лише одне "але": відповідно до конституції, це можна зробити тільки з подання президента. А Віктор Ющенко вже вимагає від парламенту не чіпати Стельмаха.
У діяльності Нацбанку за останні місяці справді дуже багато темних місць: і дивні виходи на міжбанківський ринок з валютними інтервенціями, коли долари купували за заниженим курсом обрані банки, і різні заборони, які то приймаються, то скасовуються, і непрозоре надання коштів (рефінансування) банкам на 37 млрд. гривень.
"Депутати всіх фракцій хочуть зрозуміти, які ж мотиви поведінки Нацбанку в останні півтора місяця, - говорить нардеп від БЮТ Сергій Терьохін. - Приміром, яким чином вибиралися банки, яким було виділене рефінансування, і якими будуть умови повернення цих грошей".
Але, як говорять у кулуарах Ради, головний мотив спроби зміни керівника НБУ інший. Нацбанк з його золотовалютними резервами (більше $30 млрд., які в майбутньому, можливо, поповняться за рахунок кредиту МВФ) зараз, по суті, єдиний великий "мішок з грішми" у країні. І в кризовий час, звичайно ж, багатьом хотілося, щоб мішок цей тримала у руках своя людина. А Стельмах якщо до кого й близький, так тільки до Ющенка.
На думку Терьохіна, вимога президента "не чіпати Стельмаха" при тому, що звільнити його може тільки сам Ющенко, означає одне: глава держави не хоче, щоб питання Нацбанку взагалі розглядалося в парламенті. Правда, нардеп додав, що звільнення може відбутися в ще двох варіантах - за власним бажанням (що малореально) і за рішенням суду (у випадку заведення кримінальної справи). Так що створення слідчої комісії не безглуздо.
А от близький до Секретаріату президента політолог Вадим Карасьов вважає, що не буде ні подання президента про звільнення Стельмаха, ні вимоги парламенту з цього приводу: "Справа не в тому, схвалюють його діяльність чи ні, а в тому, хто прийде на його місце. Литвин активно лобіює кандидатуру Порошенка, але не думаю, що Тимошенко підтримає його - їй не потрібно таке посилення позицій спікера. Напевно впорався б з Нацбанком Яценюк, але його кандидатура не пройде з двох причин: по-перше, ніхто не захоче вирощувати власними руками конкурента (а навівши лад з фінансами, Яценюк одержить гарний рейтинг), по-друге, сам Яценюк вже давно не банкір, рівновіддалений від всіх політсил. Стельмах же поки відносно віддалений від політики, тому ніхто його знімати не буде. Комісія пошумить, і все заспокоїться".
Що буде після "ста днів" Януковича?
Поставивши хрест на коаліції ПРіБЮТ, Віктор Янукович оголосив про перехід "Регіонів" у тверду опозицію. І пообіцяв: якщо через 100 днів Тимошенко не впорається з кризою, він виведе людей на вулиці. Що це може означати реально і чим це загрожує владі?
Політолог Володимир Корнілов відзначає, що все залежить від того, наскільки буде сильна воля Януковича: "У деяких регіонах країни люди вже зараз готові йти захищати свої права, але тільки поки не знають - куди". Вадим Карасьов вважає, що, очоливши акції протесту, Янукович може успішно почати кампанію до президентських виборів: "Більш того, якщо влада проігнорує народ, "Регіони" будуть мати повне право відкликати своїх депутатів з парламенту, що приведе до дострокових виборів".
Новий глава українських профспілок, нардеп-регіонал Василь Хара вже готовий підтримати лідера своєї партії: "У березні народ сам вийде на вулиці і потрібно буде тільки очолити цей протест. 23 грудня профспілки вже проводять у Києві попереджувальну акцію; якщо Кабмін до нас не прислухається, буде загальний страйк, а якщо й він не допоможе, ми висунемо політичні вимоги, аж до дострокових виборів Ради і президента".
У правлячій коаліції до заяви Януковича про акції протесту поставилися по-різному. Володимир Литвин вже заявив, що "зробить все, щоб цей сценарій не здійснився". А Сергій Соболєв з БЮТ сумнівається , що Янукович зможе когось вивести на вулиці. "Він же не Вітренко врешті-решт", - додав нардеп.
Дмитро Коротков
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас