Японія: Довіра бізнесу впала на найбільшу за 33 роки величину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія: Довіра бізнесу впала на найбільшу за 33 роки величину

Казна та Політика
787
Рівень довіри серед великого японського бізнесу знизився в грудні до мінус 24 - у порівнянні з мінус 3 три місяці тому, свідчать опубліковані сьогодні дані щоквартального опитування Танкан.
Зниження цього показника, що виявилося найбільшим із часу нафтової кризи 1975 р, збіглося з очікуваннями економістів, опитаних агентством Bloomberg. Негативне значення індикатора говорить про те, що число песимістів значно перевищує число оптимістів, що може свідчити про намір великих японських компаній знижувати інвестиції, скорочувати робочі місця в очікуванні посилення економічного спаду та подальшого падіння експортного попиту.
Великі компанії, згідно з даними опитування Танкан, очікують подальшого погіршення кон'юнктури в середньостроковій перспективі.
Серед автовиробників, які особливо сильно страждають від спаду продажів, довіра впала до мінус 41 пункту із плюс 5.
Падіння індексу Танкан не перешкодило сьогодні зростанню японського ринку акцій - індекс Nikkai 225 піднявся на 5% в очікуванні рішення Білого дому про допомогу автопромисловості США.
Індекс довіри Танкан, що розраховується на підставі опитування великих виробників, знижується в Японії весь нинішній рік.
Згідно з опублікованими даними, рівень упевненості в економіці країни великих компаній у сфері послуг упав до мінус 9 пунктів із плюс 1 пункту три місяці тому, уперше за 5 років опинившись, таким чином, на негативній території.
При складанні індексу Танкан було опитано більше 10 тис. компаній. В 1998 р цей показник впав до мінус 51 пункту, коли азіатський ринок переживав валютну кризу, і уряд був змушений скуповувати акції збанкрутілих банків, включаючи Long-Term Credit Bank of Japan Ltd
Банк Японії проводить наступне засідання 19 грудня і, як очікується, не буде змінювати базову ставку, що складає всього 0.3%.
За матеріалами:
Файненшл Брідж
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас