”Ъ”: Співробітники ЛАЗ проривались на свої робочі місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

”Ъ”: Співробітники ЛАЗ проривались на свої робочі місця

Казна та Політика
1849
Співробітники ТОВ "Львівський автобусний завод" (ЛАЗ) спробували силою ввірватися на підприємство. Їхні дії були викликані рішенням керівництва ЛАЗ про припинення роботи заводу у зв'язку з економічною кризою: більша частина клієнтів підприємства - бюджетні організації, які не здатні оплатити замовлення. Трудовому колективу ЛАЗ запропоновано піти у відпустку до 25 січня 2009 року без збереження зарплати. Тим часом, за словами працівників підприємства, зарплату їм не виплачують із вересня.
Рішення призупинити виробництво на Львівському автобусному заводі з п'ятниці, 12 грудня, керівництво підприємства прийняло в четвер увечері, проінформувавши про це Львівську облдержадміністрацію (ОДА). На підприємстві це пояснили економічною кризою: більшість клієнтів підприємства - бюджетні організації, які не можуть оплатити замовлення. Співробітникам заводу запропоновано піти в неоплачувану відпустку до 25 січня 2009 року.
Львівський автобусний завод був заснований в 1945 році. Виробляє міські, туристичні, аеропортові автобуси, а також тролейбуси. В 2007 році на базі заводу була створена холдингова компанія ЛАЗ, у яку ввійшли Львівський автобусний завод, Дніпровський автоскладальний завод, Миколаївський машинобудівний завод, торговий дім "Українські комерційні автомобілі", сервісна компанія "Бус-Сервіс", лізингова компанія LAZ Finance і керуюча компанія "Сіті Транспорт Груп".
У п'ятницю близько 300 співробітників ЛАЗ, обурених рішенням про припинення роботи, намагалися прорватися на свої робочі місця. За їхніми словами, вони стурбовані тим, що завод можуть повністю закрити і вони залишаться без роботи. Керівник профкому ТОВ "Львівський автобусний завод" Марія Краневич розповіла, що працівники підприємства не згодні з діями керівництва. "Підписаний наказ про примусову відпустку без збереження зарплати. Тим часом працівники не одержують гроші з вересня", - відзначила вона.
Керівництво заводу стверджує, що про закриття підприємства не може бути й мови. "Ситуація на підприємстві складна, однак завод ніхто не збирається закривати. Заборгованість існує, і ми шукаємо варіанти її погашення", - заявила начальник прес-центру ЛАЗ Олена Муляк. А начальник управління промисловості Львівської ОДА Ростислав Сорока повідомив, що зараз ідуть переговори між трудовим колективом і керівництвом ЛАЗ. "Ми запросили на зустріч директора підприємства Сергія Челяпіна, і він запевнив нас, що найближчим часом працівникам буде виплачена місячна зарплата. Усього заборгованість із зарплати на заводі становить 7 млн грн", - розповів він.
На думку пана Сороки, наказ про призупинення ЛАЗ - незаконний. "Керівництво заводу зобов'язане було отримати згоду трудового колективу перед тим, як відправляти людей у відпустку", - заявив він. Примітно, що ЛАЗ має у своєму розпорядженні замовлення не тільки українських бюджетних організацій. Як повідомили в прес-службі підприємства, воно домовилося з Іраном про постачання країні в 2009 році 300 автобусів. Контракт підписаний на п'ять років, його вартість становить 34 млн євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас