Економісти чекають від ФРС нетривіальних заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти чекають від ФРС нетривіальних заходів

Казна та Політика
823
Федеральна резервна система США 15-16 грудня проведе засідання, що включає в себе обговорення нетрадиційних заходів, які Центробанк може почати, щоб підняти економіку з рецесії на тлі облікових ставок, близьких до нуля, пише 14 грудня Reuters.
Агентство публікує думки провідних економістів про те, які заходи варто розглянути ФРС.
"Моя рекомендація ФРС, з одного слова, буде "спреди", - заявив колишній віце-президент Федеральної резервної системи Алан Бліндер. - На щастя, я думаю, що Бен Бернанке не має потреби в такій пораді. Він це знає.
"Проблема не в тому, що вільні від ризиків, або близькі до того, офіційні облікові ставки занадто високі, вони, скоріше, абсурдно низькі в момент, коли інвестори уникають будь-якого ризику. ФРС незабаром знизить ставку по основних фондах до 50 базисних пунктів, але це буде винятково жест доброї волі, що нічого не дасть. Реальна проблема сьогодні в тому, що ринкові облікові ставки, які будуються на фондовій базі ФРС і Казначейства, ставки, за якими позичають реальні позичальники і кредитують реальні кредитори, або високі, або безмежні. Якщо нам потрібно відновити кредитні потоки, спреди повинні з'явитися в множині. Коли ФРС купує комерційні цінні папери, гарантує борг GSE або підтримує цінні папери, забезпечені активами, вона намагається зменшити спреди по кожному із цих інструментів на фонди ФРС або казначейські векселі. Вона повинна робити це й далі".
"Споживачі і компанії в усім світі намагаються більше заощаджувати, - заявив колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Саймон Джонсон (Simon Johnson). - Приватний попит як і раніше знижується майже скрізь, і це стає причиною неплатоспроможності, що поширюється.
"У США кредитно-грошова політика реагує на це агресивно, ведеться масштабне фінансове стимулювання, однак фінансова система залишається слабкою. Реальними джерелами небезпеки є, по-перше, те, що ринки, що розвиваються, балансують на грані дефолту і/або масштабної валютної кризи, і по-друге, сильний тиск в уразливих країнах єврозони.
"Три кроки ФРС можуть запобігти завданню подальшого збитку американській економіці.
"1) Облікові ставки по позиках повинні бути знижені шляхом прямого втручання ФРС в іпотечний та інші ринки. Придбання активів ФРС не повинно стерилізуватися продажем казначейських облігацій. Інфляція набагато краща від дефляції.
"2) Сформулювати виразну політику того, як буде відбуватися рекапіталізація банківської системи США, якщо буде потреба.
"3) Оскільки борги ринків, що розвиваються, переважно доларові, в інвесторів у різних країнах може виникнути нестача доларів. ФРС може розширити свої свопові лінії в більшій кількості країн, прямо і через МВФ. У випадку участі МВФ витрати по будь-якому дефолту діляться з іншими країнами".
Генеральний співдиректор Pimco Мохамед ель Еріан сказав: "ФРС уже проробила величезну роботу зі стабілізації фінансової системи і відновлення ринку комерційних цінних паперів. Тому інституціональна ситуація не така погана, як раніше. Це означає, що сьогодні зниження облікових ставок не дасть помітних результатів. Якщо ставки будуть знижені з 100 до 50 базисних пунктів, а це, імовірно відбудеться, ефект буде мінімальним.
"Я очікую новини, що стосуються кредитно-грошової політики і виконання того, про що вже було оголошено, як про неординарні заходи. Ми одержали сильний сигнал від ФРС у недавньому виступі Бернанке. Криза вже відображається на споживачах, і є бажання стабілізувати сегмент споживчих фінансів. Цілком ймовірно, це й буде наступним кроком".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас