”Ъ”: Золото повернуло титул найдорогоціннішого з металів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

”Ъ”: Золото повернуло титул найдорогоціннішого з металів

Банківські метали
1301
Ціни на платину на світовому ринку вперше за 12 років опустилися нижче цін на золото, досягши $796,5 за унцію. Відмова сенату США підтримувати автоконцерни позбавила ринок платини головних споживачів. Тепер першість на ринку дорогоцінних металів буде втримувати золото, упевнені експерти.
У п'ятницю ціни на платину вперше з 1996 року впали нижче цін на золото. На позабіржовому ринку, за даними агентства Reuters, котирування платини знизилися на 3,5%, до $796,5 за тройську унцію. При цьому золото подешевшало всього на 0,12%, до $819. Історичного максимуму ціна на платину досягла 17 березня - $1032,7, а різке зниження цін на платину почалося в липні через уповільнення темпів зростання світової економіки. За п'ять місяців платина подешевшала на 60%, тоді як золото опустилося в ціні на 17%. В останні чотири тижні котирування двох дорогоцінних металів зблизилися і рухалися синхронно.
Але відмова сенату США в четвер від надання $14 млрд "великій трійці" автовиробників - General Motors, Ford, Chrysler - викликала нове падіння цін на платину. Очікувалося, що верхня палата американського парламенту прийме пакет допомоги автоконцернам. Але після відмови сенаторів компанії, які є найбільшими споживачами платини, будуть змушені скорочувати виробництво. За даним ІК "Атон", на автомобілебудування припадає більше 50% світового споживання металу. Платина використовується й у нафтогазовій, хімічній, електротехнічній і скляній галузях. У цілому попит з боку промисловості становить 70% світового споживання платини. На виготовлення предметів розкоші припадає 27%. "На тлі спаду світової економіки і зниження попиту з боку промислових виробників ціни на платину йдуть униз", - відзначає аналітик "Атона" Олена Шишкіна. Золото використовується в промисловості лише на 9%.
Більша частина дорогоцінного металу (58%) уживається для виробництва ювелірних прикрас. За словами начальника аналітичного відділу UBS Олександра Морозова, у кризовий час золото частіше використовується як захисний інструмент, що дозволяє знизити валютні ризики. З 2006 по 2008 роки фінансова складова попиту, у яку входить попит з боку центральних банків, фондів і фізичних осіб, виросла з 27% до 33%. "Оскільки промислова складова в споживанні золота фактично відсутня, спад світової економіки впливає на його котирування", - пояснює він.
"Нестабільність на світових фондових і валютних ринках підтримує котирування золота як останнього острівця стабільності", - підкреслює аналітик керуючої компанії "Лідер" Станіслав Маргилевський.
Експерти не виключають, що в найближчі місяці платина продовжить дешевшати щодо золота. У випадку подальшого погіршення ситуації у світовій економіці ціна на платину, за оцінками аналітиків УК "Лідер", може опуститися до $400-500 за унцію. Масштабні програми допомоги національним економікам приведуть до збільшення грошової маси, зростання інфляції і, як наслідок, ще більшого попиту на золото як захисний інструмент інвестицій. На підвищення вартості золота впливає і так званий "китайський фактор": у листопаді уряд дозволив населенню купувати золото. "Оскільки загальний обсяг депозитів фізичних осіб у Китаї оцінюється в $3 трлн, навіть якщо десята частка цих коштів буде направлена на покупку металу, ми побачимо зростання цін на золото", - пояснює аналітик "Юнікредит Атона" Марат Габітов.
При цьому аналітики не виключають, що попит на дорогоцінні метали з боку ювелірних компаній знизиться. "В 2008 році очікується майже 20-процентне зниження попиту з боку Індії, найбільшого споживача металу для ювелірних цілей", - підкреслює Олена Шишкіна.
Втім, після того як автовиробники скоротять виробництво, пропозиція на ринку платини може зменшитися. "Це приведе до зростання цін", - упевнений Станіслав Маргилевський. Аналітики UBS закладають середню вартість платины на 2009 рік на рівні $900 за унцію, золота - $700 за унцію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас