Експерти: ФРС США значно знизить базову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ФРС США значно знизить базову ставку

Валюта
796
Федеральна резервна система (ФРС) США скоротить ставку по федеральних фондах - базову ставку рефінансування в країні - до 0,5%, прогнозує більшість економістів напередодні дводенного засідання Федерального комітету щодо відкритого ринку.
У цьому випадку ставка, що поки становить 1%, виявиться на рекордно низькому рівні за останні 50 років.
Влада США сподівається, що подальше зниження ключової ставки стане стимулом до підвищення економічної активності, оскільки спричинить відповідне скорочення ставок по споживчих кредитах і кредитах для малого бізнесу.
Однак аналітики відзначають, що навіть настільки агресивні дії ФРС уже не зможуть зупинити спад американської економіки. "Скорочення ставки може лише послабити тиск на економіку", - цитує Associated Press економіста Стюарта Хоффмана.
У міру того, як базова ставка наближається до нуля, у Федерального резерву залишається усе менше простору для традиційних маневрів і йому доведеться вдатися до нестандартних інструментів, наприклад, прямого викупу казначейських та іпотечних облігацій.
Попередні кроки ФРС в сфері монетарної політики не змогли запобігти настанню рецесії в економіці США. Недавно Національне бюро економічних досліджень США оголосило, що економічний спад у США почався ще в грудні 2007 р. Таким чином, нинішня рецесія в американській економіці вже стала найтривалішою з періоду 1981-1982 р., коли рецесія протривала 16 місяців.
За останній рік економіка США втратила майже 2 млн робочих місць. На грані колапсу виявився автомобілебудівний сектор, а для порятунку банківської галузі уряд США був змушений виділити 700 млрд дол.
Нагадаємо, ставка по федеральних фондах - це цільова (таргетована) ставка, під яку банки дають свої надлишкові резерви, що перебувають на рахунках ФРС, під кредит overnight іншим банкам. Фактична ставка визначається ринком та останнім часом регулярно торгується нижче цільової ставки 1%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас