Бум у центрах зайнятості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бум у центрах зайнятості

1013
В 2009 році в Україні з'явиться 3 мільйони безробітних. Такий прогноз оприлюднив директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький. За його даними, на даний момент на обліку в центрах зайнятості стоїть близько 700 тисяч громадян. Але вже після Нового року країна повністю відчує наслідки зупинки найбільших промислових підприємств.
Державна служба зайнятості очікує, що наприкінці січня потік охочих зареєструватися на біржі праці потроїться. Чиновники також не приховують, що через дефіцит бюджетних коштів до середини весни Фонд соціального страхування може повністю зупинити виплату допомоги з безробіття.
Не всі ті, хто втратив роботу, звертаються до центрів. Незважаючи на це, тільки за листопад по допомогу держави звернулося чверть мільйона людей. При цьому працевлаштовувати безробітних стає все складніше. Якщо станом на 1 листопада офіційно статус безробітного мали 530 тисяч українців, то на початок грудня їх було вже 695 тисяч - на 165 тисяч більше.
Найбільш складна ситуація склалася в східних регіонах. За словами заступника міністра праці і соціальної політики Віктора Оніщука, для протидії кризовим явищам на ринку праці відомство має намір змінити режим роботи структур державного центра зайнятості. Наприклад, може бути збільшений час, який відводять для прийому громадян у будні дні. За необхідності центри будуть збільшувати кількість співробітників, які реєструють безробітних, і працювати у вихідні.
Ситуація на місцях
Опитані представники регіональних центрів зайнятості підтверджують: кількість звернень громадян збільшилася. У першу чергу це стосується Донецької, Луганської, Запорізької і Дніпропетровської областей.
"Якщо в жовтні ситуація була більш-менш нормальною, то в листопаді почалися масові звернення до центру. У порівнянні з минулим місяцем кількість людей, які претендують на матеріальну допомогу, збільшилася в 4 рази", - розповідають у Будьонівсько-Пролетарській філії Донецького міського центра зайнятості.
Щоб прийняти всіх охочих, центри вже зараз почали збільшувати кількість співробітників, які працюють з безробітними. "Поки переходити на подовжений робочий день ми не збираємося, але змушені переводити людей з інших відділів на прийом громадян", - говорять у центрі зайнятості в Донецьку.
Збільшують кількість інспекторів й у Луганській області. "У нас черг поки немає, але кількість звернень до центру виросла, - розповідає директор міського центру Сіверськодонецького центру зайнятості Тетяна Малахова. - Можливість переходу на гнучкий робочий графік позавчора обговорювалася на нараді в обласному центрі зайнятості. Поки працювати по вихідних ми не збираємося, але змушені підключати до інспекторів на прийомі співробітників інших відділів".
Щоб прийняти всіх охочих у день звернення, у Криворізькому міському центрі змінили робочий графік. "На кінець вересня в нас на обліку було 4,2 тисячі осіб, зараз - 6,5 тисячі", - розповідає Юрій Федоренко, директор міського центру. - Щоб не було черг у першій половині прийомного дня, ми почали приймати людей на годину раніше".
Спеціальність доведеться змінити
Крім кризових факторів, у деяких регіонах збільшенню кількості безробітних сприяли сезонні причини. Це стосується людей, зайнятих у будівництві і сільському господарстві. "У нас кількість безробітних у порівнянні з жовтнем виросла в півтора рази", - розповідає директор Костянтинівського міського центру зайнятості (Донецька область) Галина Пашнева. - В основному до нас звертаються люди, які працювали на промислових підприємствах в інших містах - Краматорську, Донецьку. Також збільшилася кількість сільських громадян, які реєструються. Ми намагаємося їх по можливості працевлаштувати". За її словами, вакансії є в харчовій промисловості та у сфері послуг. А от попит на металургів і машинобудівників відсутній.
Інженер Максим Романович раніше працював на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Нову роботу він шукає близько місяця, але працевлаштуватися за фахом йому не вдається.
"Мені пропонують іти працювати на автомийці. Доведеться, напевно, погодитися, хоча в мене вища технічна освіта", - скаржиться Максим Романович.
До державної служби зайнятості фахівець не звертався. "У мене немає маріупольської прописки, тому зареєструватися в центрі зайнятості я не можу, - говорить він. - Можна скористатися послугами приватної біржі праці, але вони платні. Намагаюся знайти нове місце роботи власними силами".
Грошей поки вистачає
У меншій мірі в Східній Україні постраждали ті промислові регіони, містоформуючі підприємства яких належать до вугільної промисловості. "У нас поки незначно збільшилася кількість звернень по допомогу в пошуках роботи. Більша частина населення міста працює на шахтах, а вони поки персонал не скорочували", - розповідають у Добропільському міському центрі.
Що стосується грошових питань, то всі опитані співробітники центрів відзначають, що заборгованості з виплати допомоги з безробіття поки немає. "Проблеми можуть початися вже в наступному році", - вважає Юрій Федоренко.
Пік звернень до центрів з працевлаштування фахівці прогнозують у лютому-березні 2009 року.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас