Замкнений простір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Замкнений простір

755
Осінній бум купівлі домашніх сейфів не збільшив загальний виторг продавців і виробників сейфів - у офісному та банківському сегментах продаж зменшився у кілька разів.
"У 2008 році обсяг ринку сейфів збережеться на рівні 2007-го чи навіть дещо зменшиться", - говорить комерційний директор компанії "Паритет-К" Юрій Сухаревський. Осіннє зростання продажу домашніх сейфів - за різними оцінками, на 15-20% проти запланованого - компенсувало падіння попиту на офісні та банківські сейфи, на які припадає понад половина грошового обігу ринку.
Бум купівель домашніх сейфів у вересні-листопаді пояснюється передкризовим настроєм власників великих сум грошей. У період фінансової кризи багато українців бояться довіряти свої заощадження будь-кому - банкам, інвесткомпаніям, кредитним спілкам тощо. Вони вважають, що кеш безпечніше тримати на руках, точніше в сейфі, з огляду на активність злодіїв.
"Попит приватних осіб на сейфи для житлових приміщень справді зріс", - підтверджує осінню тенденцію генеральний директор компанії "Лука" Леонід Лукашук. Продаж у жовтні-листопаді збільшився передусім за рахунок колишніх клієнтів банків - у жовтні українці забрали з депозитів понад 17 млрд грн, побоюючись масового банкрутства фінустанов.
"Однак у грошовому вираженні обсяг продажу не зріс, тому що банки й корпоративні клієнти практично перестали купувати сейфи", - уточнює Леонід Лукашук. Корпоративний сектор зараз заощаджує на всьому, навіть на безпеці, утім, в умовах безгрошів’я багатьом компаніям сейфи взагалі ні до чого.
За підрахунками Юрія Сухаревського, 2007 року ринок сейфів збільшився до 100-150 млн грн. 2008-го оборот буде на такому самому рівні, але вже в 2009-му більшість гравців очікують падіння виторгу.
"Швидше за все, криза затягнеться, і в 2009-2010 роках оборот ринку знизиться приблизно на 25%", - прогнозує Леонід Лукашук. "У минулі роки весь четвертий квартал ми виробляли сейфи практично в три зміни. Зараз ледве завантажена одна", - наводить приклад директор компанії "Секрет-Сервіс" Андрій Гнашук. За його оцінкою, вже цього року падіння продажу становитиме 20-30%, а в 2009-му ринок може зменшитися ще на третину, тобто його оборот може виявитися майже вдвічі меншим, ніж 2007-го.
"Найменше постраждає сегмент сейфів для приватних осіб і офісів. Сьогодні в цьому сегменті помітне деяке пожвавлення, але говорити про тенденцію стабільного зростання продажу не можна", - додає Андрій Гнашук.
"Сегмент роздрібного продажу займає близько третини ринку - він постраждає найменше. Однак розраховувати на його бурхливе зростання не варто - культури зберігання документів і цінностей в українців немає", - песимістично оцінює майбутнє ринку Юрій Сухаревський.
Проте українські компанії - виробники сейфів, швидше за все, не втратять ринкової частки. Майже всі експерти вважають, що в 2009-2010 роках сильно зменшиться частка імпортних сейфів, яка зараз оцінюється в 15-30%. При цьому продукція іноземного виробництва домінує переважно в сегментах стінних і меблевих сейфів. Не виключено, що зі зростанням кількості квартирних крадіжок, яке супроводжує збільшення рівня безробіття, і підвищенням попиту на домашні сейфи українські компанії отримають непоганий шанс витиснути з ринку імпортерів.
Імовірно, на хвилі падіння імпорту і зростання попиту на домашні сейфи на ринку з’являтимуться нові гравці. Тим більше що для початку цього бізнесу не потрібно великих витрат. За підрахунками Леоніда Лукашука, для напівкустарного виробництва найпростіших сейфів достатньо $55-60 тис., дилерський бізнес можна почати, маючи до $10 тис., а надавати послуги з установки сейфів можна, витративши на інструменти лише $500. Термін окупності варіюється від 10 років (для повноцінного виробництва) до 3-5 замовлень (для установників).
Що беруть
За словами Андрія Гнашука із Секрет-Сервісу, оптимальним для дому та офісу вважається сейф вартістю 3-4 тис. грн. Зазвичай така продукція відповідає 1-3-му класу зламостійкості (стійкість до зламу впродовж 50-120 хв).
"Сейф має бути приблизно в 10 разів дешевшим за цінності, які в ньому зберігаються", - пояснює Гнашук. Щоправда, ощадливі українці часто вибирають для дому продукцію китайського виробництва, яка коштує в кілька разів дешевше від сертифікованих вітчизняних аналогів, розраховуючи, що злодюжок відлякне один вид сейфу. Однак деякі дешеві моделі "китайців" відкриваються після трьох-чотирьох ударів молотком у центр дверцят сейфа.
Ірина Перевозченко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас