Як звільнити 50 тисяч людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як звільнити 50 тисяч людей

2577
Скоротити 50000 людей - це майже те ж саме, що звільнити населення невеликого міста. Так, ви вгадали, мова йде про корпорацію Citigroup, яка вирішила скоротити свій 375-тисячний штат на 52 тисячі осіб. Однак Citigroup - не єдина організація, що наважилася на такі масштабні заходи.
Приміром, компанія AT&T звільнила 12000, the Las Vegas Sands - 11000, а Dow Chemical - 5000 своїх службовців. Починаючи з 1 листопада 2008 року, 500 найбільших компаній США скоротили вже понад 140000 людей, повідомляє Forbes.
Звільнити 100 осіб відносно нескладно. Але, коли мова йде про тисячі - це вже зовсім інша історія. Для того, щоб здійснити звільнення в подібних масштабах, необхідно створювати базу даних, встановлювати спеціальне програмне забезпечення, залучати сторонніх консультантів, фахівців з трудового права і служби з працевлаштування звільнених. Все це вимагає високої скоординованості дій керівників на всіх рівнях.
"Таке скорочення зовсім змінює організацію і методи її роботи", - пояснює Джим Соуерс, фахівець з питань ефективності кадрів консалтингової фірми Mercer. Змінюються масштаби - змінюються і способи ведення гри.
Все це вимагає незліченних нарад, перша з яких проводиться на рівні топ-менеджменту. У нарадах задіяні вище керівництво, віце-президенти, юристи, кадровики, IT-фахівці та інші професіонали. Звільнення відбувається відповідно до певних критеріїв, які розробляються керівництвом. На підставі цих критеріїв і відбувається відбір персоналу під скорочення. У випадку з Citigroup, звільнення 52000 службовців може виявитися недостатньо. Цілком можливо, що під скорочення в цій компанії потраплять ще кілька тисяч людей.
20 років тому скорочення робочих місць було ще більш трудомістким процесом. "Кожен фахівець-кадровик повинен був вивчити сотні оглядів ефективності роботи", говорить Філліп Рорк, топ-менеджер компанії Infala.
У наш час високі технології спрощують цей процес. Більшість великих компаній використовують програмне забезпечення управління, що значно спрощує доступ до таких даних як показники продуктивності, здібності, знання, уміння, навички та амбіції конкретного фахівця. Ця інформація доступна менеджерам і кадровикам у режимі онлайн. Завдяки їй менеджери можуть оцінювати роботу своїх підлеглих, кожного конкретного службовця. Логічно, що підлеглі з найвищими показниками залишаються. Фахівці з найнижчими оцінками потрапляють під звільнення.
Але іноді зустрічаються винятки з правил. Звичайно компанії намагаються втримати фахівців з певним набором якостей. "Таких людей спеціально відбирають для вирішення відповідальних завдань. У період масових звільнень питання про їх скорочення навіть не піднімається", - розповідає Сьюзен Ліл, глава консалтингової фірми з персоналу Align HR.
Однак, процес звільнення не такий простий. Після ухвалення рішення за справу беруться юристи і статисти, які проводять аналіз можливих негативних наслідків звільнення. Вони перевіряють раціональність і "ненавмисність" вибору. Іншими словами - всі звільнені не повинні, приміром, потрапляти у вікову групу "старші 55" або всі належати до національних меншин.
Масштаби звільнення в Citigroup настільки великі, що менеджери і кадровики просто не в змозі самі впоратися із цим процесом. Навіть допомоги консультантів і додаткових фахівців виявляється недостатньою.
"В останні три місяці телефон дзвонив частіше, ніж за весь минулий рік", - повідомляє Джим Соуерс. Крім того, все це коштує чималих грошей. Соуерс говорить, що скорочення 52 тисяч людей обійдеться Citigroup у суму від $250000 до $2 млн. Все залежить від того, як багато консультантів буде задіяно в цьому процесі.
В Citigroup та інших великих компаніях погані новини не передаються з вуст у вуста. Якщо справи в компанії починають шкутильгати, то про це говорять всім відразу на загальних зборах. Після цього керівники відділів проводять окремі збори своїх відділів, на яких дається вже більш детальна інформація. Як правило, звільнених фахівців не відправляють додому просто так. Їх направляють у бюро з працевлаштування, де вони одержують необхідні консультації і допомогу в переоформленні резюме.
Це досить зручно і корисно. "Співробітники, які не потрапили під скорочення, уважно стежать за тим, як поводяться зі звільненими. І вона не повинна нагадувати поведінку зі злочинцями. Інакше, у тих, хто залишився, зникне всяке бажання працювати на цю компанію", - говорить Сьюзен Ліл.
Євген Чалий
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас