Промінвестбанк нікому не потрібен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвестбанк нікому не потрібен

5624
Брати Клюєви так і не змогли впоратися з узятими на себе зобов'язаннями і викупити додаткову емісію акцій Промінвестбанку (ПІБ).
Нагадаємо, термін додемісії в розмірі 900 мільйонів гривень кілька разів продовжувалися тимчасовим адміністратором ПІБ Володимиром Кротюком.
Покупці передумали
Подальша доля шостого за розміром банку України під великим сумнівом. Голова НБУ Володимир Стельмах учора не захотів коментувати питання, пов'язані із Промінвестбанком. "Із цими питаннями треба звертатися до "губернатора" (тимчасового адміністратора.) ПІБ Кротюка", - заявив він.
За словами голови спостережної ради Укрексімбанку Данила Волинця, зараз продати банк буде ще складніше, ніж місяць тому. Дійсно, потенційні інвестори, які колись проявляли інтерес до ПІБ, вже не дуже й бажають придбати проблемний банк. "На сьогоднішні покупка Промінвестбанку нам уже нецікава", - говорить співвласник Дельта Банку Микола Лагун, який ще в жовтні вів активні переговори про покупку ПІБ від імені консорціуму інвесторів.
"Треба зрозуміти, що змінилося в банку за цей місяць і чи доцільно розглядати його для покупки. Для цього необхідно зустрітися з адміністратором та аналізувати стан фінустанови на даний момент", - говорить Роман Шпек, віце-президент Альфа-Банку (Україна), який також раніше неодноразово виявляв свою зацікавленість ПІБом.
Акції можуть продати за відкритою підпискою
Серед претендентів на повторну покупку фінустанови називається кілька російських компаній. "Знаю, що Клюєви шукали гроші за межами України. І ще минулого тижня в них жевріла надія все-таки знайти кошти. Серед інвесторів називалася російська Національна резервна корпорація (НРК)", - говорить Данило Волинець.
Член правління одного з комерційних банків називає серед потенційних інвесторів Сбербанк Росії. У той же час, за твердженням члена ради директорів НРК В'ячеслава Юткіна, ні НРК, ні Сбербанк Росії не претендують на оперативну покупку ПІБ.
"Сбербанк буде довго аналізувати доцільність такої угоди, а в НРК зараз інші турботи, пов'язані з літаками (НРК контролює блокпакет акцій російського "Аерофлоту").
Одним з варіантів подальшого розвитку подій навколо ПІБ, за словами Юткіна, може стати відкрита додемісія акцій фінустанови.
"Буде оголошена відкрита підписка в розмірі від 5 до 8 мільярдів гривень. Ця сума здатна витягти банк із тієї ями, у якій він опинився", - припустив банкір.
За його словами, регулятор може протягом 3-5 днів оголосити про відкриту підписку і вже до кінця місяця будуть визначені нові власники фінустанови.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас