Стельмах: НБУ не використав "жодного долара" з кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: НБУ не використав "жодного долара" з кредиту МВФ

Валюта
1649
Національний банк України не використав "жодного долара" з кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Про це голова правління Нацбанку Володимир Стельмах заявив сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
При цьому Стельмах зазначив, що НБУ не відміняла і не припиняла заборону на дострокове зняття депозитів.
Як повідомлялося, українські політики неодноразово звинувачували фінансові установи в тому, що вони направляють кошти, отримані від НБУ, як рефінансування не в реальний сектор економіки, а на валютний ринок.
Нагадаємо, 6 листопада 2008 р. рада директорів МВФ схвалила виділення кредиту Україні у розмірі 16,4 млрд дол. за програмою standby терміном на 24 місяці. Як наголошувалося в матеріалах МВФ, кредит надається для надання "українській владі допомоги у відновленні фінансової і економічної стабільності". 10 листопада ц.р. на рахунок Нацбанку надійшов перший транш кредиту у розмірі 4,5 млрд дол. У разі дотримання умов меморандуму наступний транш надійде 15 лютого.
1 грудня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив, що частина другого траншу кредиту МВФ буде направлена на рефінансування економіки, у тому числі і на підтримку малого і середнього бізнесу.
Сьогодні Ющенко під час зустрічі з місією МВФ заявив, що Україна забезпечить виконання всіх досягнутих домовленостей з Міжнародним валютним фондом. Президент завірив, що українська сторона чітко дотримується тих домовленостей і зобов'язань, які передбачені в Меморандумі про економічну і фінансову політику. Мова йде про заходи бюджетної, валютної політики, забезпечення ліквідності українських банків.
Як повідомлялося, місія МВФ з 2 по 9 грудня 2008 р. перевіряла виконання Україною умов антикризового меморандуму. Керівник місії МВФ Джейла Пазарбазіолу заявила, що МВФ оптимістично оцінює розвиток ситуації в Україні. При цьому вона зазначила, що політика НБУ і економічного блоку уряду "розвиваються в потрібному напрямі", економіка проходить період коректування. Пазарбазіолу виразила надію, що незабаром в Україні наступить період стабілізації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас