Експерти: Переділ сталеливарної індустрії неминучий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Переділ сталеливарної індустрії неминучий

741
Cталеливарна індустрія стоїть на порозі нової епохи: експерти відзначають, що на тлі збільшення світової фінансової кризи переділ цієї галузі неминучий.
При цьому найближчим часом може різко вирости число угод M&A, передає Reuters.
Останнє десятиліття і так ознаменувалося величезним числом великих угод у цьому секторі. При цьому найбільшою угодою десятиліття стало злиття люксембурзької Arcelor і Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу. За оцінками аналітиків, такого роду угоди привели до створення досить ефективної індустрії, якій поки вдається практично без проблем справлятися зі світовою кризою.
"Зараз на ринку склалася та ситуація, коли можна сколотити багатство і придбати цікаві активи за дуже низькими цінами. Більшість компаній скоротили свої обсяги виробництва, і великі сталеливарні гіганти, у яких немає проблем з фінансами, можуть укласти величезну кількість угод", - відзначає керуючий директор британського інвестбанку Miller Mathis Роберт Міллер.
Із цим важко не погодитися. Вартість більшості сталеливарних компаній зараз дійсно перебуває на рекордно низьких позначках. Усього лише за півроку британський індекс підприємств гірничодобувної промисловості (UK mining index) втратив 25%, а індекс Лондонської фондової біржі FTSE 100 упав за цей же період на 30%. За словами Р.Міллера, навіть незважаючи на бурхливу фінансову кризу на ринку вже є кілька потенційних покупців. "Зокрема, такого роду покупці є на ринку США, Канади, Мексики, Африки та Австралії", - додає експерт.
Аналітики також відзначають, що в найбільш вигідній позиції зараз опинилися компанії, у яких відсутня заборгованість і немає дефіциту капіталу. "У досить гарній формі зараз німецька Thyssenkrupp та американська U.S. Steel", - говорить аналітик Macquarie Bank Джим Леннон. Також, за його словами, потенційними покупцями можуть стати китайські компанії і деякі сталеливарні компанії з Європи, у тому числі італійська Riva.
Правда, деякі учасники ринку запевняють, що хвиля консолідації в сталеливарному секторі почнеться не раніше другої половини 2009р. "Думаю, у найближчі 12 місяців компанії продовжать урізати свої витрати, і лише до кінця 2009р. - початку 2010р. ми побачимо збільшення числа угод M&A у цьому секторі", - вважає аналітик Credit Suisse Майкл Шіллакер.
При цьому представники більшості компаній поки заперечують можливість злиття з конкурентами. "Незрозуміло, як буде далі розвиватися криза. Звичайно, зараз відмінний час для укладання угод злиттів і поглинань, однак краще почекати, поки світова економіка не почне відновлюватися", - повідомив представник великої американської сталеливарної компанії на умовах анонімності.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас