"Ъ": Євросоюз визначив напрямки об'єднання з енергосистемами країн СНД і Балтії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Євросоюз визначив напрямки об'єднання з енергосистемами країн СНД і Балтії

Енергетика
232
У найближчій перспективі об'єднання енергосистем країн СНД і Балтії з європейською повинно йти з використанням технології високовольтних вставок постійного струму, вважають в Об'єднаній європейській енергосистемі. На практиці це означає, що кожна із країн"партнерів Європейського союзу в даному регіоні може самостійно поставляти електроенергію в Європу.
Це може привести до того, що Росія складе серйозну конкуренцію Україні на одному з найбільш платоспроможних ринків, відзначають експерти.
Учора секретаріат Об'єднаної європейської енергосистеми (UCTE) повідомив про завершення дослідження можливості синхронного об'єднання європейської енергосистеми з енергосистемами країн СНД і Балтії. Дослідження проводилося з 2004 року в рамках програми TEN-Energy Європейської комісії і включало вивчення технічних, організаційних і законодавчих аспектів можливого об'єднання. 5 грудня в Брюсселі після презентації і внесення зауважень партнерів був підписаний документ під назвою "Підсумки дослідження та висновки", що визначить напрямок об'єднання систем на найближчі роки.
У прес-релізі UCTE говориться, що результати дослідження доводять можливість синхронного об'єднання енергосистем. Це дозволить створити унікальну мережу, що зможе поставляти електроенергію 700 млн людей, що проживають на території, яка знаходиться в десятьох часових поясах. Однак при реалізації цього плану може виникнути низка проблем в сфері безпеки та оперативного управління окремих ринків, тому об'єднання є "справою далекого майбутнього". У цей час менш витратним і більш здійсненним способом об'єднання варто визнати технологію несинхронного об'єднання із застосуванням високовольтних вставок постійного струму. Саме такий спосіб з'єднання використовується в Україні (Бурштинський енергоострів).
Співробітник секретаріату UCTE Матіас Лютер заявив Ъ, що можливе об'єднання енергосистем країн СНД і Балтії не має ніякого відношення до проектів інтеграції енергосистем України і Молдавії в UCTE. Нагадаємо, 1 грудня 2005 року Україна і Молдавія підписали з UCTE меморандум про взаєморозуміння та співробітництво в енергетичній сфері і створення єдиної енергетичної системи. Єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс навіть пообіцяв, що конкретні угоди про об'єднання енергосистем України, Молдавії і Євросоюзу будуть досягнуті до кінця 2007 року, однак дотепер UCTE не зробила навіть попередніх висновків щодо цього питання.
За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубінського, учорашня заява UCTE означає, що Росія може стати серйозним конкурентом України на європейському ринку. "Відповідно до угоди, підписаної в 2005 році, Україна взяла на себе зобов'язання з одночасного об'єднання енергосистем, що вимагає інвестицій у модернізацію енергетики в обсязі $2,5 млрд, які дотепер не вкладені.
Росія таких зобов'язань не брала, але при цьому одержала зараз від UCTE запрошення будувати вставки постійного струму, що не вимагає таких значних інвестицій. Це означає, що вони можуть вийти на європейський ринок уже найближчим часом і скласти конкуренцію нашій електроенергії",- погоджується президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов (в 2006-2007 роках курирував у Міністерстві палива та енергетики об'єднання з UCTE). Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді коментувати рішення UCTE учора відмовився.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн говорить, що російська електроенергія може експортуватися через вставки постійного струму, які Росія зможе побудувати на території України і Білорусії: Україна як країна, що ратифікувала Енергетичну хартію, не має права відмовити Росії в будівництві вставок постійного струму. Пан Шеїн відзначає, що російська електроенергія, потрапивши на ринок країн Євросоюзу, за вартістю може скласти конкуренцію українській.
За його даними, експортна ціна української електроенергії сьогодні становить $0,055-0,075/квт г, тоді як Росія готова продавати її по $0,025/квт г. У лютому російський оператор імпорту-експорту електроенергії ЗАТ "Інтер РАО ЄЕС" заявив про можливість експортувати в країни Євросоюзу до 1200 Мвт електроенергії на рік.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас