Експерти: Банки готові піти на поступки позичальникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банки готові піти на поступки позичальникам

Валюта
5753
Банки готові піти на поступки окремим позичальникам, запропонувавши реструктуризацію заборгованості або кредитні канікули.
Таку думку висловили учасники круглого столу "Хто гарантує банкам повернення сумнівних кредитів?", що відбувся в Києві в середу.
"Усі банки підуть на поступки клієнтам з погляду подовження строків (кредитування) у рамках тих можливостей, які в них є. Напевно, спробують якісь кредити перевести в гривню, хоча я не бачу механізму переведення в гривню масового ринку фізичних осіб... Масово ми не проводимо якихось спеціальних кампаній з подовження строків кредитів", - відзначив голова правління Ерсте Банку (Київ) Андрій Рожок.
"Зараз банки йдуть по шляху того, що реструктуризують ці (прострочені) борги, розтягуючи строк, переводячи в іншу валюту, або даючи клієнтам якісь кредитні канікули", - погодився з ним начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку (Київ) Антон Шаперенков.
"Потрібно переходити до нових методів стягнення заборгованості - прощення пені і кредитних канікул... Багато банків це роблять на індивідуальній основі... Але в нас в управлінні - близько 140 тис. боргів, тому індивідуальні рішення тут уже не працюють. Банки повинні робити продукти, виводити їх на масовий ринок - продукт "рефінансування", продукт "кредитні канікули", продукт "списання пені", - запропонував генеральний директор колекторської компанії Eсall Валерій Светлов.
Як повідомлялося, істотна девальвація гривні значно підвищила ризик збільшення неповернень по раніше наданих кредитах: курс гривні на міжбанківському валютному ринку з початку поточного року знизився на 50,4% - до 7,60 грн/$1.
За даними Нацбанку, на 1 грудня сукупний обсяг кредитів в іноземній валюті досяг 391,573 млрд грн (у тому числі фізичним особам - 176,407 млрд грн), що становить 58,3% від загального обсягу кредитів в економіку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас