Повільно, але стабільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повільно, але стабільно

902
Подорож до Непалу - одне з найбільш захоплюючих серед тих, які можуть запропонувати українські турагентства. Відвідати Катманду, столицю Непалу, або ступу Боднатх - одну з найбільших буддійських святинь, пройтися колись найпопулярнішими місцями полювання на тигрів і носорогів у долині Читвана або побувати в "королівстві в королівстві" - містичному оазисі Ло...
Втім, витрачати гроші і їхати на екскурсії до Непалу зовсім необов'язково. В Україні ви зможете побачити приблизно стільки ж визначних пам'яток і красот природи. Принаймні, так стверджують експерти Всесвітнього економічного форуму, які підготували "Доповідь про конкурентноздатність туризму" (The Travel & Tourism Competitiveness Report 2008 - TTCR).
Щорічний рейтинг конкурентноздатності туристичної галузі (Т&Т) публікується вже в другий раз. Цього року дослідження проводилося в 130 країнах за 14 критеріями, розбитими на три групи - регуляторне середовище, бізнес-клімат та інфраструктура і людські, культурні і природні ресурси. Як виявилося, лідерами рейтингу стали західноєвропейські держави, а екзотичні туристичні родзинки як от Шрі-Ланка, Індонезія та Перу виявилися ближче до хвоста. Україна посіла не дуже почесне місце між Оманом і Сербією. Втім, все стане зрозуміло, якщо врахувати, що особливий наголос при складанні рейтингу був зроблений на рівні екології та безпеки.
Чистота і порядок
Другий раз поспіль переможцями рейтингу стали Швейцарія, Австрія і Німеччина. Саме швейцарці змогли похвастатися найкращими дорожніми та інформаційно-комунікаційними мережами у світі. Крім того, їхня країна стала першою в сфері регулятивного середовища, що включає в себе такі компоненти, як політика держави в сфері туризму і пріоритетність його розвитку. Крім того, швейцарці стали лідерами й у сфері екології, безпеки, здоров'я і гігієни.
Віч-на-віч зі Швейцарією йдуть всесвітньо відомі австрійські Альпи. Саме в Австрії туристична інфраструктура розвинена найкраще у світі. Але у Відня "підкачав" рівень цін (104-е місце), тому в остаточному підсумку їй дісталося тільки друге місце.
На третьому - Німеччина. Відпочивати тут ще дорожче, ніж у Відні (113-е місце), але проте туристичні центри країни заслужили похвалу з погляду навколишнього середовища, а готелі і міста - з погляду гігієни. Руїни Берлінської стіни, "Октоберфест" і "Сікстинська Мадонна" пензля Рафаеля в Дрездені приваблюють велику кількість туристів, які, маючи достатньо грошей, одержують практично необмежені можливості безпечно і комфортно подорожувати.
Кращою у світі з погляду людських, культурних і природних ресурсів стала Австралія - всього за рік вона зробила стрибок, з другої десятки піднявшись на 4-е місце. П'ятий рядок посіла Іспанія. Саме вона стала країною з найкращим культурним надбанням, в основному за рахунок архітектури міст, а також чудових пляжів. Крім вищевказаних, у топ-10 увійшли Великобританія, США, Швеція, Канада і Франція.
Розійшлися в поглядах
Серед країн-сусідів лідером рейтингу стала Угорщина. Вона посіла 33-е місце. Поляки - 56-е. Вагомою перешкодою для підвищення статусу Польщі як туристичної Мекки залишаються повітряно-транспортна інфраструктура і рівень цін. Румунія - на 69-ому рядку. Легенди про графа Дракулу і румунські Карпати сподобалися експертам ВЕФ, але високі ціни і слабка держпідтримка галузі не дозволили нашим сусідам опинитися на одному щаблі рейтингу з іншими європейськими країнами.
Українці сміло погодяться з висновками ВЕФ щодо цих країн, але от з погляду кращих місць для відпочинку на морі погляди нашого населення та укладачів доповіді явно розійшлися. Так, Греція і Кіпр опинилися на 22-му і 24-му місцях відповідно, хоча й стали лідерами з пріоритетності розвитку туризму і його держпідтримки. Спадкоємицю древньої Еллади підвели бізнес-клімат та інфраструктура. А Кіпр, як не дивно, - культурні й природні ресурси. Туніс та ОАЕ посіли місця в четвертій десятці, Болгарія - у п'ятій. Кожну з цих країн підвели або навколишнє середовище, або природні ресурси, або транспортна інфраструктура. Туреччина і Чорногорія опинилися в середині рейтингу: залишає бажати кращого ставлення до природи громадян цих країн, та й ціни кусаються.
Сонячний Єгипет став другим у світі після Індонезії за рівнем цінової конкуренції. Але це не перешкодило йому "осісти" на 66-ому рядку. А все через погану телекомунікаційну інфраструктуру, а головне - через проблеми з безпекою туристів. За даними МВС Єгипту, у країні щорічно відбувається близько 27 тис. ДТП. На дорогах гинуть більше шести тисяч чоловік, багато хто з яких - іноземні туристи. Втім, навіть 66-ий рядок - не так вже погано, якщо врахувати, що екзотичні держави екваторіальної і південної Африки й зовсім опинилися "на дні" доповіді. І теж через проблеми з безпекою. Мозамбік, Буркіна-Фасо, Бурунді, Нігерія, Камерун, Лесото і Чад, де періодично йдуть громадянські війни, практично відсутня центральна влада і чинне законодавство, за даними експертів, є найбільш непривабливими і небезпечними країнами для відпочинку та подорожей.
Африканську "компанію" "дна" рейтингу розбавив південноазіатський Бангладеш. Громадянські війни обійшли його стороною, але на 127-ий рядок рейтингу його "прописали" регулярні шторми і цунамі, високий ризик заразитися небезпечною хворобою і практична відсутність інфраструктури.
76 років "у запасі"
Серед держав пострадянського простору (Білорусь - не береться до уваги, оскільки не була включена в дослідження) Україна пропустила вперед тільки країни Прибалтики і Росію. Експертам із Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) сподобався рівень гігієни в нашій країні і розвиненість інформаційно-комунікаційних технологій. Але от інші показники вітчизняного туристичного сектора виявилися досить посередніми. За ціновою конкуренцією, приміром, ми - тільки на 115-му місці, на 98-му - за рівнем розвитку повітряно-транспортної інфраструктури.
Але найнесподіваніший "провал" України - її людські, культурні і природні ресурси. За цим показником ми пропустили вперед 99 країн (включаючи такі, як Замбія, Оман, Гамбія), посіли тільки 100-е місце і далеко відстали від сусідньої Росії, що примостилася за цим критерієм на 39-му місці. Проблема - у банальній відсутності ввічливості та невмінні спілкуватися з іноземними, та й вітчизняними, туристами з боку співробітників багатьох українських готелів, транспорту і розважальних закладів. А крім того, якщо за рівнем культурного надбання Україна посіла 84-е місце, то за рівнем природних красот - лише 104-е!
Правда, "TTCR не є мірою привабливості країни, - заспокоює Дженіффер Бланке, старший економіст ВЕФ. - Ми намагаємося проводити дослідження факторів, які роблять галузь Т&Т привабливою для подальшого розвитку". Але в тому й проблема - в Україні фактори цієї привабливості за рік практично не змінилися, помітних поліпшень у туристичному секторі не відбулося. За рік наша країна піднялася в рейтингу тільки на один рядок. Залишається сподіватися, що щорічні поїздки президента в Гуту для катання на лижах хоч якось підвищать туристичну привабливість Карпат. А нафта, що розлилася з танкерів, і забруднені пляжі не злякають суворих експертів з ВЕФ. І тоді, за умови, що всі інші країни будуть стояти на місці, щоб стати світовим лідером у сфері туризму, Україні буде потрібно "всього-на-всього" 76 років.
Дмитро Ходоров
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас