ЄС може додатково виділити на проекти в електроенергетиці 5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС може додатково виділити на проекти в електроенергетиці 5 млрд євро

Енергетика
249
Європейська комісія (ЄК) планує переглянути бюджет Євросоюзу на 2007-2013 роки і вже з наступного року може збільшити фінансування проектів, направлених на розвиток економіки, підвищення енергетичної безпеки країн, а також стабільності енергопостачання, говориться в прес-релізі ЄК.
Відповідно до повідомлення, у середу ЄК затвердила пропозицію єврокомісара від Литви Дали Грибаускайте про зміну структури фінансування бюджету та виділення протягом двох найближчих років (2009-2010 роки) 5 млрд євро додатково на проекти, направлені на інтеграцію енергосистем.
"Фінансування енергетичних з'єднань - необхідність і реальна передумова підвищення енергетичної безпеки Литви та інших країн Балтії, а також зміцнення їхньої незалежності", - сказала Д.Грибаускайте.
Вона відзначила, що вироблений недавно план здійснення енергетичних з'єднань для країн Балтії включений у число шести основних пріоритетів енергетичної стратеги Єврокомісії. "Завдяки прийнятому сьогодні рішенню політичний пріоритет одержав конкретне фінансове вираження, під ідею енергетичної безпеки підведена фінансова основа", - сказала Д.Грибаускайте.
Вона також висловила надію, що цю пропозицію підтримають країни-члени Євросоюзу і Європейський парламент.
Як повідомлялося раніше, Литва разом з Латвією, Естонією і Польщею до 2016-2018 року збирається побудувати нову АЕС. До 2015-2016 року Литва планує з'єднати свою енергосистему з енергосистемами Польщі і Швеції шляхом будівництва ЛЕП.
Об'єднання енергосистем Росії, країн СНД і Балтії з енергосистемами країн Західної Європи (UCTE) також можливо. Це показало ТЕО проекту об'єднання. У перспективі об'єднання може привести до створення найбільшої у світі ринкової платформи для торгівлі електроенергією.
Реалізація проекту дозволить створити унікальне за масштабами енергооб’єднання з 830 Гвт установленої потужності, здатне поставляти щорічно 3,7 млрд Мвт.г електроенергії для 730 млн споживачів. У ТЕО розглядалися технічні, організаційні і юридичні аспекти можливого об'єднання.
У консорціум UCTE входять E.ON Netz, RWE, Vattenfall, (Німеччина), ELIA (Бельгія), MAVIR (Угорщина), NEK (Болгарія), PSE (Польща), Red Electrica (Іспанія), RTE (Франція), SEPS (Словаччина) і Transelectrica (Румунія).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас