Столичні програмісти залишаться без роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичні програмісти залишаться без роботи

2679
Столичні програмісти сильніше відчувають на собі кризу, ніж їхні колеги з регіонів. Багато з них після нового року відправляться в неоплачувані відпустки.
Сайт developers.org.ua провів опитування про вплив кризи на ринок праці IT-фахівців. В опитуванні, що проводилося з 27 листопада до 4 грудня, взяли участь 772 програміста. 53% респондентів працюють у Києві, інші - у Львові (12%), Харкові (11%), Дніпропетровську (8%) та інших містах України. На питання про звільнення 83% опитаних повідомили, що в їхній компанії поки все без змін.
Опитування показало, що українських програмістів звільняють, переводять у режим неповного робочого дня і відправляють у неоплачувані відпустки. На блозі developers.org.ua IT-фахівців опитували до 4 грудня. Тоді в неоплачуваних відпустках знаходилося близько 1% програмістів.
На сьогоднішній день стало відомо про заплановані деякими великими компаніями для своїх співробітників відпустки за свій рахунок. Так, у неоплачувану відпустку в січні 2009 року відправляться програмісти, які працюють на одного з лідерів галузі - компанію Softline. Про практику неоплачуваних відпусток ми чуємо все частіше, причому не тільки в IT-галузі.
Зарплатні тенденції
На початок грудня в більшості опитаних фахівців зарплата залишалася без змін у порівнянні з попередніми місяцями, а деякі навіть одержали щорічне збільшення. Причому більше половини програмістів одержують зарплату, номіновану в доларах за ринковим курсом або близьким до ринкового, так що їхні доходи в гривнях виросли.
Приблизно стільки ж одержують білу зарплату в гривнях. Останнім часом їхні ряди поповнили 6% програмістів, чиї зарплати раніше номінувалися в доларах. Інші одержують зарплати, номіновані в доларах, за курсом, нижчим від офіційного рівня 5 гривень за долар.
Цікаво, що в столиці відсоток IT-фахівців, чиї зарплати прив'язані до "літнього" курсу, вищий, ніж в інших містах: у Києві таких 26%, у регіонах - 16%. 7% опитаних відзначили, що в них збільшилися навантаження при тій же зарплаті.
Причому в Києві більше працювати за ті ж гроші доводиться практично кожному десятому програмістові. Коментуючи варіанти подальших змін із зарплатами програмістів, керівник відділу досліджень і розробок 1С компанії "ABBYY Україна" Володимир Олексієнко говорить, що ринок зарплат програмістів - фахівців з продуктів 1С - цього року був "сильно перегрітий".
Олексієнко вважає, що винні в цьому підприємства - кінцеві користувачі програмних продуктів, які пропонували надвисокі зарплати, щоб переманити та утримати фахівців. "Зараз цей ринок остигає, стабілізується. Можна чекати зниження ринкового рівня зарплат програмістів 1С, - говорить він. - Ті, хто раніше ринок перегрівав, першими ж кинулися скорочувати фахівців або знижувати їм зарплати".
Правда, самі програмісти незгодні з тим, що їхні зарплати перегріті. "Кваліфікації, досвіду і працездатності в українських програмістів достатньо. А західні, та й місцеві (українські. - ред.) менеджери вважають, що заробляти вони (програмісти) повинні в кілька разів менше від західних колег. Чому?" - дивується Андрій, консультант SAP з Києва.
Офісні настрої
Більше половини опитаних програмістів не відчувають економічної кризи і вважають, що з роботою в них "все чудово". Ще чверть вважають, що в компанії будуть скорочення, але їхнього відділу вони не торкнуться. Тільки 7% респондентів висловили побоювання щодо можливого банкрутства компанії-роботодавця. Причому столичні програмісти налаштовані менш оптимістично, ніж ті, хто працює в регіонах.
Кожен десятий очікує скорочення у своєму відділі (у регіонах - 8%), і майже стільки ж не виключають банкрутства компанії в будь-який момент.
Власник аутсорсингової фірми CodeMinders Вадим Залива вважає, що для київських програмістів найгірше ще попереду: "На сьогоднішній день аутсорсингова компанія з офісом у Києві, що платить ринкові зарплати і надає гарні робочі умови співробітникам, порівнянна за вартістю розробки з аналогічною в Індії".
За його словами, аутсорсинговим компаніям, щоб вижити, потрібно знизити собівартість. У протилежному випадку або цей бізнес переміститься в регіони, або взагалі буде втрачений на користь закордонних аутсорсерів.
Справа в тому, що в Україні офшорне програмування (аутсорсинг) розвивається саме завдяки відносно недорогим ресурсам. Ця галузь чутлива до рівня оплати праці програмістів. Чим ближче їхні зарплати до західних, тим менш привабливим стає для іноземних замовників замовлення послуг на розробку програмного забезпечення в нашій країні.
Андрій Барбаш
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас