Газпром і Нафтогаз 12 грудня продовжать переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і Нафтогаз 12 грудня продовжать переговори

Енергетика
232
Російський "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" у п'ятницю продовжать переговори про погашення боргу та укладання контрактів на постачання газу, повідомив журналістам голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.
Спочатку планувалося, що переговори триватимуть два дні - вівторок і середу.
"Переговори з Україною щодо погашення боргу йдуть непросто. Питання щодо боргу залишається відкритим, як і питання щодо підписання контракту на постачання газу в 2009 році. Сьогодні можна сказати тільки те, що в п'ятницю, на цьому тижні, переговори будуть продовжені", - сказав він.
Зі свого боку голова правління НАК Олег Дубина визнав: "Я вважаю, що основна проблема, що є в нас - це те, що ми винні на сьогоднішній день "Газпрому" за спожитий газ".
"На жаль, ситуація склалася так. Ми потрапили в цю ситуацію не зі своєї волі. Про неї можна довго говорити, з огляду на теплу зиму і те, що можливо дійсно не розрахувалися з накачуванням і за внутрішнє споживання в Україні", - пояснив він.
"Тому на сьогоднішній день ми ведемо переговори з низкою банків, із МВФ, для того, щоб на ці гроші погасити свою заборгованість перед "Газпромом", і все-таки залишаємося на тому, що ми хотіли б бачити з 1 січня 2009 року прямий контракт "Газпром" - "Нафтогаз України", - сказав голова "Нафтогазу".
Тим часом джерело, близьке до переговорів, повідомило Агентству газової інформації (АГІ), що "збирання платежів за газ на внутрішньому ринку України на даний момент становить не менше 80%".
Як повідомлялося, 2 жовтня голови урядів Росії та України підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері. Одним із ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України" з 1 січня 2009 року. При цьому "Газпром" зберігає можливість продавати прямо кінцевим споживачам України 7,5 млрд кубометрів газу на рік.
Документом також підтверджений намір поетапного переходу на ринкові, економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу по її території. Умовою виконання положень меморандуму є повне погашення НАК "Нафтогаз України" всієї наявної заборгованості за поставлений газ.
Наприкінці листопада Дубина домовився з Міллером про те, що "Нафтогаз України" до 1 грудня погасить швейцарському газовому трейдеру RosUkrEnergo заборгованість за газ, поставлений у вересні, і частину заборгованості за газ, поставлений у жовтні, - усього близько $550 млн. Однак українська сторона станом на 2 грудня перерахувала $268,7 млн за вересень.
Як повідомив Агентству газової інформації (АГІ) у вівторок прес-секретар RosUkrEnergo AG Андрій Кнутов, прострочена заборгованість НАК за вересень становить $117 млн, а загальна сума, що підлягає сплаті НАКом RosUkrEnergo до кінця року з урахуванням простроченої заборгованості, пені і поставок газу в грудні більше $3 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас