Єврокомісія: Росія та Україна повинні припинити суперечки щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія: Росія та Україна повинні припинити суперечки щодо газу

Енергетика
391
Європейська комісія (ЄК) закликала Росію та Україну припинити суперечки про ціну на газ. Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пієбалгс закликав обидві сторони досягти певної угоди, яка б вирішила двосторонні суперечки "раз і назавжди, причому якомога швидше", передає Reuters з посиланням на представників єврокомісара.
При цьому ЄК не висловлює занепокоєння щодо поточних поставок газу в країни Європи, додали в Єврокомісії.
Відзначимо, сьогодні голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина перебуває в Росії, де проводить переговори щодо умов постачань газу в московському офісі "Газпрому".
У той же час заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що переговори з Україною щодо погашення боргів і майбутніх цін на газ усе ще далекі від досягнення угоди. При цьому О.Медведєв висловив надію на те, що справу вдасться довести до кінця ще цього року.
Як повідомлялося, 5 грудня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна в повному обсязі розрахується за імпортований нею газ. При цьому він підкреслив, що Україна гарантує безпеку транзиту газу по своїй території. Раніше, 2 грудня ц.р., "Нафтогаз України" попросив "Газпром" про відстрочку по розрахунках з газовим боргом за вересень і частково за жовтень.
За словами офіційного представника російського холдингу Сергія Купріянова, борг за поставки газу у вересні українська сторона не оплатила. У свою чергу прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов заявив, що станом на 2 грудня на рахунок компанії від НАК "Нафтогаз України" надійшло в цілому 268,7 млн дол. Крім того, RosUkrEnergo нагадує, що на додачу до зазначеної вище заборгованості відповідно до укладеного контракту, "Нафтогаз" зобов'язаний до 31 грудня 2008 р. оплатити природний газ, що поставляється компанією RosUkrEnergo у грудні.
Відповідно до домовленості між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" від 25 листопада ц.р., українська компанія погасить до 1 грудня ц.р. борг за газ, поставлений у вересні 2008 р., і частину заборгованості за поставки в жовтні. Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що НАК "Нафтогаз України" просить у ВАТ "Газпром" відстрочку на кілька місяців для погашення заборгованості за газ.
Нагадаємо, 2 жовтня 2008 р. прем'єри РФ та України підписали меморандум про співробітництво в газовій сфері, що повинен лягти в основу детальної угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом України". У ньому обумовлюється, що з 1 січня 2009 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" переходять на прямі довгострокові відносини з постачанняя газу, усуваючи, таким чином, зі схеми RosUkrEnergo (50% - в "Газпрому", 50% - в Centragas Holding AG), що у цей час є єдиним імпортером газу в Україну.
За даними голови "Газпрому" Олексія Міллера, в 2009-2010р. для України буде діяти фіксована ціна на газ, з 2011р. сторони перейдуть на формулу ціни і вийдуть на середньоєвропейський рівень. "Газпром" неодноразово підкреслював, що для підписання нового контракту необхідно врегулювати питання з боргом України. У випадку, якщо борг не буде погашений, "Газпром" обіцяє в 2009р. підняти ціну на газ для України до 400 дол. за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас