Яценюк прогнозує ціну на газ 250 долл./тис. куб. м в 2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк прогнозує ціну на газ 250 долл./тис. куб. м в 2009

Енергетика
282
Колишній голова Верховної Ради, член фракції блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Арсеній Яценюк прогнозує ціну на газ близько 250 доларів за тис. куб. м. у 2009 році.
Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Економічна правда".
"Я називав найбільш імовірну ціну - 250 доларів за тисячу кубометрів, плюс-мінус", - сказав він.
При цьому він вважає заяви Росії про те, що ціна на газ, що поставляється в Україну, може становити понад 400 доларів за тис. куб. м у разі непогашення боргів "Нафтогазом України" перед "РосУкрЕнерго" блефом.
"Це політичне залякування, блеф. Продавати свій газ за 400 доларів можна. Тільки питання, хто купить, крім країн ЄС, де підписані довгострокові контракти", - вважає Яценюк.
Також він підкреслив необхідність підписати з Росією довгостроковий контракт із зазначеними в ньому фіксованими обсягами й цінами газу, який постачається в Україну, а також ціною за його транзит.
Як повідомляло агентство, національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" допускає, що у разі збільшення ціни на природний газ для України до 400 доларів за тис. куб. м з 2009 року, ставка транзиту цього газу буде підвищена з 1,7 доларів за тис. куб. м на 100 км відстані до близько 4 доларів.
Тепер "Нафтогаз України" закуповує газ на границі з Росією по 179,5 доларів за тис. куб. м, ексклюзивним постачальником цього палива залишається компанія "РосУкрЕнерго".
Раніше голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що з 2009 року ціна на газ, який постачається в Україну, може становити понад 400 доларів за тис. куб. м у разі непогашення боргів "Нафтогазом України" перед "РосУкрЕнерго".
Розмір боргу сторонами оцінюється по-різному: НАК заявляє про борг близько 1,3 млрд. доларів, "Газпром" і "РосУкрЕнерго" наполягають на заборгованості розміром 2,4 млрд. доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас