Подальша девальвація гривні істотно збільшить обсяг неповернень по кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подальша девальвація гривні істотно збільшить обсяг неповернень по кредитах

Валюта
2841
Подальша девальвація гривні істотно збільшить обсяг неповернень по валютних кредитах, що на сьогоднішній день уже становить близько 35-40% сукупного кредитного портфеля банківської системи, вважає голова правління "БГ Банк" (Київ, входить в BOG Group) Костянтин Полосков.
"При сьогоднішньому курсі, десь 35-40% будуть неповернення. Якщо буде підсилюватися (девальваційна тенденція) - ця частка може досягати 70-80% портфеля", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
За його словами, найбільші ускладнення виникли з автокредитуванням, іпотекою та інвестиційним кредитуванням. При цьому, відзначив він, ринку житла "як такого нема", що утрудняє можливість визначення реальної вартості нерухомості.
Найбільш складним для кредитно-фінансових установ, за оцінкою банкіра, буде перший квартал 2009 року: криза усе ще не досягла "дна".
У зв'язку з цим, голова правління банку повідомив, що девальвація гривні примусила "БГ Банк" до переведення валютних кредитів своїх клієнтів у гривневі. При цьому він порадів незначному розміру поточної іпотеки "БГ Банк": на її частку припадає лише 1,79% кредитного портфеля банку.
"Ми ще в жовтні переглянули кредитний портфель із урахуванням ризику зміни курсу долара - провели персональні переговори із клієнтами. Тоді курс був 5,76 грн/$... Багато клієнтів нам вдячні, що ми зробили це за курсом 5,76 грн/$, а не по 6 і 7 (грн) і вище", - сказав Полосков.
Банкір висловив надію, що гривня не досягне рівня 9 грн/$, хоча наприкінці року попит на валюту може зрости через плановану оплату імпортованого газу.
Голова правління банку також висловив упевненість, що "БГ Банк" переживе кризу: у банку немає зовнішніх запозичень, що дозволить кредитно-фінансовій установі уникнути "ям" у ліквідності. При цьому він відзначив, що банк не звертався за рефінансуванням до Національного банку України, а відтік вкладів у нього був істотно меншим, ніж у цілому по банківській системі.
"Сьогодні звітність показує, що ми вирівнюємо ситуацію (з депозитами)... Те, що банк виживе, ніяких сумнівів нема", - сказав Полосков, але додав, що момент для скасування мораторію на дострокове вилучення депозитів поки не настав.
За його словами, банк залишається досить ліквідним, а збільшення його статутного капіталу восени-2008 до 265 млн грн дозволяє кредитно-фінансовій установі почувати себе впевнено.
Говорячи про поточну ситуацію в банку, він підкреслив, що зараз активного кредитування не проводиться: кредити на короткі терміни надаються тільки підприємствам, які раніше стали клієнтами банку. В 2009 році, за його словами, "БГ Банк" відмовиться від споживчого кредитування і змінить формат іпотечного кредитування: пріоритет буде наданий кредитуванню малого бізнесу та експортно-орієнтованих підприємств.
Банкір також повідомив, що акціонери фінустанови, розуміючи тенденції ринку, знизили вимоги до прибутковості.
Щодо регіональної мережі банку, Полосков повідомив, що вона оптимізується: закриваються відділення банку в автосалонах, а також точки продажів, орієнтовані на споживче кредитування.
За його даними, на початок року банк мав 35 відділень, а зараз їх залишилося 32: було відкрито сім відділень, а закрито десять. "Загальна кількість істотно не змінилася. Ми просто змінили точки дислокації і трохи їх переорієнтували", - пояснив він.
Банкір також повідомив, що в 2009 році планувалося збільшення кількість точок продажів банку до 57, але ці наміри можуть бути відкоректовані - банк налаштований підсилювати присутність в обласних центрах і відкривати відділення поруч із великими клієнтами. У прес-релізі банку вказується, що найближчим часом "БГ Банк" планує відкриття відділень у Миколаєві, Івано-Франківську та Ужгороді.
За словами Полоскова, акціонери банку також погодили збільшення його статутного капіталу в четвертому кварталі 2009 року орієнтовно на 100 млн грн, однак ці плани також можуть бути відкоректовані.
Банкір також повідомив, що "БГ Банк" уже врегулював суперечку з "Беарс Фуд Інгредієнтс". "Всі питання відрегульовані повністю. Ми виробили програму, що дозволить компанії "короткими перебіжками" не припинити виробництво", - пояснив він.
БГ Банк (раніше - УБРП) заснований в 1994 році. Найбільшим акціонером банку на 1 жовтня 2008 року був Bank of Georgia (98,7673%). За даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів (1,127 млрд грн) УБРП займав 68-е місце серед 181 банку, що діяв у країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас