Експерти: Антикризові заходи у США вживаються в умовах "зв'язування рук" головам ФРБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Антикризові заходи у США вживаються в умовах "зв'язування рук" головам ФРБ

Казна та Політика
534
Екстрені заходи фінансової влади США вживаються на тлі зниження повноважень президентів федеральних резервних банків (ФРБ), повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на думку експертів.
Повноваження голів регіональних ФРБ, а їх у США 12, за останні два місяці були de facto скорочені до мінімуму, оскільки рада керуючих ФРС на чолі зі своїм головою Беном Бернанке приймала всі рішення про екстрені заходи під час кризи у Вашингтоні.
"Рада керуючих ФРС узурпувала повноваження, - вважає колишній президент ФРБ Сент-Луїса Вільям Пул. - Про ці різкі зміни політики не оголошувалося, їх навіть не визнають".
Бернанке повинен забезпечити консенсус у рамках Комітету відкритих ринків (FOMC) ФРС, у який на постійній основі входять сім членів ради керуючих ФРС (включаючи голову), президент ФРБ Нью-Йорка, інші 4 місця по черзі займають глави решти 11 Федеральних резервних банків терміном на 1 рік. В 2008 році тимчасові місця в FOMC займають глави ФРБ Далласа, Клівленда, Міннеаполіса і Філадельфії.
Наступне засідання FOMС, намічене на 16-17 грудня, буде дуже важливим для формування настроїв на ринках, відзначають експерти, тому всі члени комітету повинні виступити єдиним фронтом і не допустити розбіжностей, які можуть підірвати довіру інвесторів.
"Якими б не були наші комунікаційні проблеми на даний момент, у наступаючому новому світі вони загостряться ", - упевнений президент ФРБ Сент-Луїса Джеймс Баллард. На його думку, ці проблеми варто вирішити якомога швидше.
Минулого місяця главам ФРБ повідомили про нову $600-мільярдну програму допомоги ринку житла під час селекторної наради. Голосування по новій програмі не проводилося, хоча звичайно рішення щодо таких ініціатив приймаються або на засіданні FOMC, або головами ФРБ і радою керуючих ФРС у повному складі, відзначає International Herald Tribune.
"Якби я зараз був президентом регіонального федерального банку, мої повноваження були б значно зменшені, - упевнений колишній топ-менеджер нью-йоркського ФРБ і голова відділу економічних досліджень Barclays Capital Етан Харріс. - Я розглядаю дії ради керуючих як використання надзвичайних повноважень "військового" часу".
Багато екстрених заходів, реалізовані у вересні-початку грудня, стали плодом співробітництва Б.Бернанке і президента ФРБ Нью-Йорка Тімоті Гайтнера, що стане міністром фінансів після інаугурації обраного президента США Барака Обами. Голови інших ФРБ права голосу під час прийняття цих рішень, зокрема порятунку окремих компаній, практично не мали, стверджують аналітики Bloomberg.
Спочатку президенти федеральних резервних банків повинні були стати стримуючою силою, що за необхідності обмежувала б повноваження ради керуючих ФРС, і в минулому вони неодноразово сперечалися із головами ФРС і могли наполягти на прийнятті тих рішень, які вони вважали більш правильними. Однак зараз ця ситуація змінилася, і деякі експерти побоюються, що характерна для Сполучених Штатів система "стримування і противаг" може відмерти в сфері кредитно-грошового регулювання до завершення кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас