Мінфін Латвії заявляє про можливість дефолту у країні в І півріччі 2009р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Латвії заявляє про можливість дефолту у країні в І півріччі 2009р

Казна та Політика
1353
Мінфін Латвії заявляє про можливість дефолту в країні в першому півріччі 2009 року, якщо республіці не вдасться залучити міжнародне фінансування.
Як повідомив міністр фінансів Атіс Слактеріс на засіданні парламентської комісії з бюджету та фінансів у вівторок, у випадку, якщо не будуть внесені поправки в бюджет 2009 року і не буде прийнята програма стабілізації економіки, держава не одержить міжнародного фінансування і стане неплатоспроможною.
Слактеріс відзначив, що переговори про виділення коштів ведуться, зокрема, з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Уряд, продовжив він, планує у вівторок ухвалити рішення звернутися в парламент із пропозицією скоротити витрати бюджету-2009 майже на 700 млн латів і збільшити доходи на 300 млн латів. Завдяки цьому вдасться домогтися бюджетного дефіциту в наступному році в розмірі 4,9% ВВП. Ці плани знаходять підтримку у МВФ, відмітив Слактеріс.
Передбачається, що парламент країни збереться на позачергове засідання в четвер для затвердження поправок у бюджет і програми стабілізації економіки, що необхідно для надання країні позики МВФ.
Як повідомлялося раніше, Латвія почала офіційні переговори з Єврокомісією і МВФ про одержання позик для стабілізації економіки.
Уряд домовився із МВФ, що в 2009 році дефіцит бюджету країни не може перевищувати 5% ВВП.
Міністерство фінансів розробило програму стабілізації латвійської економіки, яку повинні затвердити уряд і сейм. Вона складається із чотирьох розділів: монетарна політика, фіскальна політика, фінансова політика і заходи щодо сприяння конкурентноздатності економіки.
Світова фінансова криза вплинула на економіку Латвії. ВВП країни в 2008 році, за прогнозами МВФ, скоротиться на 0,9%, на думку Європейського банку реконструкції та розвитку - виросте на 0,4%. ВВП Латвії в січні-вересні 2008 року знизився на 0,6%.
В 2009 році МВФ прогнозує зниження ВВП Латвії на 6%, за прогнозами латвійського уряду, падіння ВВП наступного року досягне 4,3%. У свою чергу, ЄБРР вважає, що ВВП країни в 2009 році скоротиться на 0,9%, і це буде найбільш слабким показником серед країн Східної Європи і колишнього радянського блоку.
Проект бюджету-2009 складався на основі прогнозу скорочення ВВП на 1%.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings раніше заявляло, що для стабілізації економіки і подолання зрослих ризиків фінансово-економічної кризи Латвії можуть знадобитися запозичення в Міжнародного валютного фонду, Єврокомісії та інших міжнародних організацій у розмірі 5 млрд євро.
Голова латвійського Мінфіну Слактеріс раніше відзначав, що Латвія може попросити у МВФ до 3 млрд євро. Пізніше пролунали коментарі, з яких випливає, що Латвії може знадобитися ще більше позикових коштів.
Курс лата "прив'язаний" до євро в співвідношенні 0,7028 лата за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас