Об'єднання енергосистем РФ, СНД, країн Балтії і Європи можливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Об'єднання енергосистем РФ, СНД, країн Балтії і Європи можливе

Енергетика
294
Об'єднання енергосистем Росії, країн СНД і Балтії з енергосистемами країн Західної Європи (UCTE) можливо, показало ТЕО проекту об'єднання. У перспективі об'єднання може привести до створення найбільшої у світі ринкової платформи для торгівлі електроенергією.
Як говориться в повідомленні "Системного оператора", 5 грудня в Брюсселі відбулося підсумкове засідання представницької ради проекту з розробки ТЕО проекту.
Проект об'єднання енергосистем СНД і країн з Балтії (ЄЕС/ОЕС) з UCTE активно просувало РАО "ЄЕС Росії". Ще навесні 2007 року голова РАО Анатолій Чубайс заявляв, що попередній звіт щодо розробки ТЕО не виявив перешкод для його здійснення. У жовтні 2007 року А.Чубайс назвав строки завершення розробки ТЕО - III квартал 2008 року. "Один з моїх друзів, відомий європейський енергетик, коли я почав цей проект, надіслав мені телеграму в якій були тільки два слова - Mission Impossible. Тепер я чекаю завершення проекту, щоб послати йому телеграму у відповідь", - сказав тоді А.Чубайс.
У процесі підготовки ТЕО виконані розрахунки нормальних режимів передбачуваного енергооб’єднання для різних сценаріїв передачі потужності зі Сходу на Захід і назад. "Аналіз розподілу потоків потужності показав, що в більшості випадків проблеми міжсистемних обмінів не існує, і можливості передачі обмежені тільки внутрішніми перетинами в кожній синхронній зоні", - говориться в повідомленні "Системного оператора".
У ТЕО розглядалися технічні, організаційні і юридичні аспекти можливого об'єднання енергосистем з різною географічною довжиною, структурою мережі, що використовують різні норми, стандарти і правила управління.
У Брюсселі голови енергокомпаній - учасників проекту підписали огляд основних робіт і результатів проекту ТЕО, на підставі яких будуть прийматися подальші рішення щодо інтеграції енергосистем.
"В огляді відбита загальна думка, що побудова найбільшої у світі ринкової платформи для торгівлі електроенергією може бути реалізована вже в середньостроковій перспективі шляхом створення несинхронних зв'язків. Перехід до синхронного об'єднання розглядається як перспективна мета для довгострокового співробітництва", - говориться в повідомленні.
Реалізація проекту дозволить створити унікальне за масштабами енергооб’єднання з 830 Гвт установленої потужності, здатне поставляти щорічно 3,7 млрд Мвт.г електроенергії для 730 млн споживачів. У ТЕО розглядалися технічні, організаційні і юридичні аспекти можливого об'єднання.
У випадку реалізації проекту об'єднана енергосистема - від Сибіру до Лісабона - буде найбільшою на планеті, заявляв А.Чубайс. Будівництва нових ЛЕП між РФ і Європою для об'єднання енергосистем не буде потрібно, тому що є три потужні лінії на 750 кв кожна, які відключені.
Група компаній ЄЕС/ОЕС (енергосистеми РФ, СНД і країн Балтії) об'єднує російський "Системний оператор", українську НЕК "Укренерго", білоруський концерн "Біленерго", Moldelectrica (Молдавія), Latvenergo (Латвія), Lietuvos Energija (Литва), Eesti Energia (Естонія), АТ "KEGOC" (Казахстан).
У консорціум UCTE входять: E.ON Netz, RWE, Vattenfall, (Німеччина), ELIA (Бельгія), MAVIR (Угорщина), NEK (Болгарія), PSE (Польща), Red Electrica (Іспанія), RTE (Франція), SEPS (Словаччина) і Transelectrica (Румунія).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас