"Ъ": Уряд не залишає спроб розпродати держпідприємства вугільної галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд не залишає спроб розпродати держпідприємства вугільної галузі

Енергетика
347
Кабмін опублікував перелік вуглевидобувних підприємств, що підлягають підготовці до продажу в наступному році. У Мінвуглепромі уточнили, що на приватизацію виставлені всі вуглевидобувні підприємства, за винятком тих, які внесені в список об'єктів, що не підлягають продажу. Найбільшими серед запропонованих до приватизації є "Добропіллявугілля" (видобуток вугілля в січні-листопаді - 3,7 млн т), "Макіїввугілля" (3,05 млн т), "Луганськвугілля" (2,6 млн т), "Львіввугілля" (2,6 млн т), "Донецька вугільна енергетична компанія" (2,35 млн т), "Антрацит" (1,8 млн т), "Червонолиманська" (1,6 млн т), "Селідоввугілля" (1,5 млн т), ДВАТ "Донбас" (1,4 млн т), "Червоноармійськвугілля" (1,16 млн т) і "Донбасантрацит" (1,1 млн т).
В 2007 році вугільні підприємства України добули 75,437 млн т вугілля, з них 28,396 млн т коксівного і 47,041 млн т енергетичного. Близько 80% видобутку припадає на держшахти. Загальні запаси вугілля в Україні оцінюються в 117,5 млрд т, з них 56,7 млрд т - розвідані.
Однак голова Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко вважає, що приватизації не буде. "Без прийняття галузевої концепції розвитку та закону про роздержавлення вуглевидобувних підприємств приватизація неможлива", - відзначила вона. Нагадаємо, остання спроба Мінвуглепрому на законодавчому рівні затвердити умови приватизації підприємств вугільної галузі не увінчалася успіхом. Відповідний законопроект міністерства був відхилений Фондом держмайна (див. Ъ від 17 вересня).
У Мінвуглепромі впевнені, що чинна законодавча база дозволяє провести приватизацію підприємств вугільної галузі. "По суті, продаж можливий, а фактично - ні, тому що він блокується на політичному рівні", - сказали в міністерстві. Як відомо, з початку цього року президент Віктор Ющенко заблокував приватизацію великих об'єктів. У секретаріаті президента вважають, що гроші, отримані від приватизації держоб’єктів, повинні повертатися в економіку шляхом фінансування різних проектів як мінімум на 50%.
Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда відзначив, що через блокування приватизації цього року Україна упустила свій шанс вигідно приватизувати вуглевидобувні активи, коли ціни на вугілля були високими. "Зараз у зв'язку зі світовою фінансовою кризою вуглевидобувні компанії країн, що розвиваються, подешевшали практично у два рази, і невідомо, коли ціни на вугілля поб'ють існуючі рекорди", - підкреслив він.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас