Погані кредити вдарили по прибутку банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погані кредити вдарили по прибутку банкірів

Кредит&Депозит
2938
Через погіршення якості кредитних портфелів і різке подорожчання гривневих ресурсів прибуток українських банків знизився в 2 рази.
У листопаді чистий прибуток українських банків склав 700 мільйонів гривень. Це у два рази менше, ніж місяцем раніше, - за підсумками жовтня банкіри заробили 1,4 мільярди гривень.
Резерви відбирають прибуток
Основною причиною різкого падіння даного показника банкіри називають зниження якості кредитних портфелів через фінансово-економічну кризу. Погіршення платіжної дисципліни змушує банки переоцінювати "проблемні"кредити і знижувати їх у класі (наприклад, переводити зі "стандартної" заборгованості в категорію "під контролем" або "субстандартна"). Разом зі зниженням категорії кредиту збільшується коефіцієнт резервування, а виходить, і відрахування на формування резервів під активні операції, які і скорочують прибуток фінустанов.
"У клієнтів виникають проблеми з оплатою як відсотків, так і самого тіла кредиту. Тому банки почали знижувати категорії кредитів і нараховувати додаткові резерви", - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. До слова, за листопад обсяг обов'язкових резервів збільшився на 2,3 мільярди гривень - до 15 мільярдів.
Переоцінка своїх ризиків - ініціатива не тільки самих банків, але й регулятора, що змушує фінустанови більш ретельно контролювати якість наданих кредитів. "Кредитні портфелі банків погіршуються, а НБУ вимагає більш жорсткого підходу до оцінки портфеля", - пояснює причини недоодержання прибутку голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
Гривня дорожчає
Ще однією причиною падіння прибутку фінансисти називають подорожчання гривневих ресурсів. В умовах низької ліквідності системи банкірам доводилося переплачувати за ресурси, що, відповідно, збільшувало витрати фінустанов. "Процентні ставки сильно підросли. Наприклад, максимальна ставка з овернайту минулого місяця досягала 150%", - говорить Дмитро Гриджук.
Не краща ситуація і з залученням коштів на депозити. Зниження довіри до банківської системи з боку населення і компаній банкіри змушені компенсувати підвищенням ставок за вкладами, які на даний момент досягають 25% річних.
За словами голови правління Автозазбанку Владислава Байрака, фінансисти просто не встигають за зростаючою ціною ресурсу, від чого і знижується прибуток. "Кредитування не встигає за подорожчанням гривні на ринку, адже банки не можуть щодня змінювати вартість своїх активних операцій", - пояснює він.
На думку експертів, у грудні зростання обсягів прибутку в банків не варто очікувати, скоріше, навпаки, даний показник продовжить знижуватися. "Сьогодні можна з повною впевненістю сказати, що прибуток буде знижуватися, так як ситуація з якістю кредитів до кінця року точно не покращиться", - ділиться прогнозами Дмитро Гриджук.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас