Більше песимізму. Огляд ринків за тиждень (01.12.2008 - 08.12.2008) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше песимізму. Огляд ринків за тиждень (01.12.2008 - 08.12.2008)

Фондовий ринок
373
Світові ринки
Уолл-Стріт та інші фондові ринки, починаючи з минулого понеділка, потрапили в чергову повітряну яму. У той час, поки Конгрес обговорював, як допомогти автовиробникам, інвестори одержували все більше тривожні сигнали. Так, цієї неділі новообраний президент США Барак Обама заявив, що до того, як економіка почне оздоровлюватися, буде ще гірше. Підтвердженням його слів стали макроекономічні дані, що виходили минулого тижня, які вказують на те, що рецесія як і раніше не відступає.
Так, у жовтні виробничі замовлення в США впали на 5,1% до вересня. У листопаді ситуація нітрохи не покращилася - індикатор ділової активності у виробничому секторі від ISM знову впав до 36,2 пункти, причому ключові компоненти нових замовлень і виробництва досягли значень, нижче яких вони за всю більш ніж 60-річну історію спостережень були лише один раз - в 1980 році. У сфері послуг аналогічний показник теж упав з 44,4 до 37,3 пункти, причому сильніше за всіх обвалився компонент зайнятості, що навело аналітиків на досить песимістичні прогнози як з ВВП у четвертому кварталі, так і з індикаторів ринку праці, вихід яких був запланований на другу половину минулого тижня.
Згідно з даними дослідження рекрутингової компанії Challenger, Gray & Christmas, у листопаді число корпоративних оголошень про звільнення показало максимум із січня 2002 року, причому лідером тут були фінансові установи, особливо Citigroup. Динаміка цього показника на початку грудня представляється ніяк не менш похмурою - тільки в перші 4 дні цього місяця телекомунікаційний гігант AT&T оголосив про скорочення 12 тис. робочих місць, банк J.P.Morgan Chase - 9,2 тис., хімічний концерн DuPont - 2,5 тис., а медійний конгломерат Viacom - 850, про масові звільнення заявили також виробник двигунів для літаків Pratt & Whitney і переробник сировини Freeport-McMoRan Copper & Gold. Огляд зайнятості в приватному секторі від ADP показав скорочення на 250 тис., але реальність виявилася ще гірше. Згідно Бюро трудової статистики, всього чисельність робочих місць у листопаді впала на 533 тис. - найгіршого значення з грудня 1974 року, у тому числі в приватному секторі - на 540 тис. Дані за жовтень були переглянуті з 240 тис. до 320 тис., а за вересень - з 284 тис. до 403 тис. Рівень безробіття виріс із 6,5% до 6,7%. Тижнева статистика первинних звернень за допомогою з безробіття наприкінці листопада продовжувала триматися вище рецесійного рівня в 500 тис., а її 4-тижневе середнє досягло нового 26-річного максимуму.
Корпоративних новин було багато, але мало які з них порадували інвесторів. На додачу до всіх проблем Citigroup з'явилася ще одна - інвестори подали до суду на інсайдерів групи, обвинувачуючи їх у тому, що вони довгий час приховували від широкої публіки справжнє становище справ з "поганими активами". Введені в оману інвестори купували акції банку, чим піднімали їхню ціну, а цим користувалися зазначені інсайдери, які скидали свої пакети за гарними цінами. Тепер же, коли акції звалилися, постраждали від цього лише зовнішні інвестори. Таким чином, інсайдери позбулися від акцій щонайменше на $150 млн., з яких понад $30 млн. доводиться на колишнього міністра фінансів, а нині головного консультанта Citigroup, Роберта Рубіна. Тим часом, наближається сезон звітів, і першими його почнуть Morgan Stanley й Goldman Sachs вже в середині грудня. А тим часом, на минулому тижні тривала сага про порятунок автомобільної галузі. "Велика трійка" з Детройта повернулася до Конгресу за грішми. Більш того, за своїх роботодавців клопотали профспілки, що заявили про неминуче банкрутство корпорацій, якщо до кінця року вони не одержать гроші. Законодавці дали зрозуміти, що в принципі не проти допомоги, але натомість вимагають серйозної реструктуризації компаній, щоб вони стали адекватніше нинішньої економічної реальності.
Голосніше за всіх виступав Chrysler, що обвинувачував "хитрих німців" з Daimler Benz у тому, що ті купили наївних американців, використали їх великі технологічні секрети, після чого викинули геть. Ford поводився скромно, даючи зрозуміти, що йому потрібно зовсім небагато грошей і тільки один раз і що він вже активно перемикається на економічні двигуни, а заразом натякаючи на ймовірний продаж приналежні йому Volvo. Ну а найбільше шуму було, як завжди, навколо General Motors, що гроші потрібні терміново і знадобляться ще разок-другий в 2009 році, натомість менеджмент пообіцяв різко скоротити виплати керівництву, а також чисельність брендів, заводів і персоналу. Поки ж сухі цифри констатували даремність надій на поліпшення ситуації з продажами автомобілів у листопаді. Річне падіння в General Motors склало 41%, в Ford - 31%, в Toyota - 34%, а в Honda - 32%; у цілому по всіх виробниках обсяг продажів за останній рік скоротився більш, ніж в 1,5 рази.
В інших країнах світу теж все безрадісно. Свої ставки в минулих 5 робочих днів змушені були зрізати центральні банки Таїланду (на 1,00% до 2,75%), Індонезії (на 0,25% до 9,25%), Нової Зеландії (на 1,50% до 5,00%), Австралії (на 1,00% до 4,25%), Великобританії (на 1,00% до 2,00 %), Швеції (на 1,75% до 2,00%) та Єврозони (на 0,75% до 2,50%). Крім того, позапланове засідання провів Банк Японії, але вирішив, що ставку, яка знаходиться на рівні 0,30%, далі урізати просто нікуди.
Новини від ОПЕК так само не радували - нафтовий картель не домовився в минулі вихідні ні про які заходи, крім як відкласти прийняття будь-яких рішень до середини грудня. Жадібність заважає ґрунтовно зрізати квоти на видобуток заради стабілізації цін. У зв'язку із цим ціни на нафту звалилися на чергові 20%, добравшись вже до $40 за барель. Експерти ООН прогнозують наступного року падіння долара - і громадськість прислухається до їхньої думки, тому що саме люди із цієї організації були у своїх оцінках на цей рік куди адекватніше приватних фахівців.
Та це лише невелика частка подій, що викликали повсюдне падіння фондових індексів: американських Dow Jones, Nasdaq й Sn 500 - на 2,9%, 1,7% й 2,3% відповідно, британського RTSE-100 - на 5,6%, німецького DAX-30 - на 6,2%, японського NIKKEI-225 - на 7,0%, російського РТС - на 10,4% та інших.
Український ринок
Український ринок показав помірне зниження - індекс ПФТС втратив 5,2%, у той же час 40 найбільш ліквідних паперів - 4,3%, а папери другого ешелону - у середньому по 0,5%. Серед галузей лідером падіння стала металургія, у середньому підприємства галузі втратили по 9,5%. Менше за інших постраждало машинобудування - на 4,7%.
Лідером з обсягів торгів став Харцизький трубний завод. Сума по 3 угодам склала майже 350 млн. грн. Очевидно, що Метінвест продовжує перекидати 80-процентний пакет акцій усередині холдингу. При цьому котирування акцій компанії виросли на 23,4%. Реальними ж об'єктами торгу були папери Азовсталі (-12,4%), Укрнафти (-11,8%), Алчевського меткомбінату (-7,8%), Центренерго (-6,9%), Укртелекома (-3,4%), Райффайзен Банку Аваль (-6,6%), Єнакіївського метзаводу (-2,4%), ММК ім. Ілліча (-4,2%) і Мотор Січі (-0,8%).
Внутрішні новини, що виходили протягом тижні, були досить хвилюючі - металурги, коксохіми і ГЗК повідомили про чергове місячне падіння виробництва, а Мінекономіки погіршило прогноз зростання економіки України в 2008 р. з початкового в 6,8% до 3,5-4%. Прогноз інфляції на поточний рік також був погіршений - з 9,5% до 21%.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас