S&P понизило рейтинг РФ вперше за 10 років, аналітики сприйняли новину спокійно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P понизило рейтинг РФ вперше за 10 років, аналітики сприйняли новину спокійно

Фондовий ринок
172
Перше з кінця 1990-х років зниження рейтингу Росії міжнародним агентством не викликало бурхливої реакції серед аналітиків: рішення було очікуваним, а ринок запозичень, для якого суверенні рейтинги мають значення, однаково знаходиться в довгостроковій відпустці з неясними перспективами на поновлення повноцінної трудової діяльності.
Відступ з інвестиційних рубежів
Суверенні рейтинги РФ досягли дна у вересні 1998 року. Кредитоспроможність Росії незабаром після дефолта Standard & Poor's тоді оцінило на передбанкрутному рівні - "ССС-". З того часу російський рейтинг тільки ріс. Сприятлива кон'юнктура товарних ринків, що випереджає погашення зовнішніх боргів і формування величезних резервів вже на початку 2005 року дозволили Росії ввійти в когорту країн з рейтингом інвестиційного рівня ("ВВВ-" за шкалою Standard & Poor's). У грудні 2006 року рейтинг був підвищений ще раз.
Тривожний дзвінок пролунав 23 жовтня - тоді S&P змінило прогноз рейтингу РФ на "негативний" через зниження рівня резервів на тлі падіння цін на експортні товари та великі витрати на держпідтримку економіки в умовах кризи.
Та от, нарешті, 10-річний підйом до сяючої вершини за назвою "ААА" перерваний. У понеділок S&P оголосило про зниження довгострокового валютного рейтингу Росії до "ВВВ" з "ВВВ+", короткострокового - до "А-3" з "А-2". Прогноз довгострокових рейтингів - "негативний". Короткостроковий рейтинг у національній валюті підтверджений на поточному рівні "А-2".
Крім того, був знижений довгостроковий суверенний кредитний рейтинг зі зобов'язань у національній валюті - до "ВВВ+" з "А-". Знижена також оцінка ризику переведення і конвертації валюти для російських несуверенних позичальників - до "ВВВ" з "ВВВ+".
"Зниження рейтингу обумовлене ризиками, пов'язаними з різким скороченням міжнародних резервів та інвестиційних потоків, що привело до зростання витрат і проблемам із залученням коштів, необхідних для задоволення потреб у зовнішньому фінансуванні", - відзначив кредитний аналітик Standard & Poor's Френклін Гілл.
"Із серпня 2008 р. міжнародні резерви Росії скоротилися з $583 млрд до $455 млрд (74% потреб у зовнішньому фінансуванні в 2009 р.). Тиск на фінансовий рахунок викликаний передоплатою або хеджуванням російськими компаніями запозичень в іноземній валюті, рефінансуванням банками їхніх зобов'язань в іноземній валюті усередині країни - за допомогою державних банків, відтоком капіталу, здійснюваним резидентами, у той час як ЦБ РФ намагається зменшити тиск, що підсилюється, надаваний на курс рубля стосовно інших валют. Крім того, погіршуються показники платіжного балансу й по рахунку поточних операцій" - відзначається в повідомленні агентства.
S&P думає, що після 5%-ого профіциту в 2008 р. рахунок поточних операцій стане дефіцитним в 2009 р.: дефіцит, за оцінками агентства, складе 2,6% ВВП, що обумовлено різким погіршенням умов зовнішньої торгівлі.
"Незважаючи на те, що десятиліття розумного використання експортного виторгу дає Росії більше простору для маневру в умовах ринкової турбулентності, швидке скорочення резервів, що перешкоджає більше істотному ослабленню курсу рубля, збільшує можливість стрибків обмінного курсу пізніше, коли обсяг міжнародних резервів зменшиться, що приведе до набагато більше серйозних наслідків для приватного сектора", - говориться в повідомленні.
"Standard & Poor's вважає, що в 2009 р. ВВП буде рости істотно повільніше, а перерахований у доларах США він взагалі, імовірно, зменшиться. Протягом 2009 р. бюджет розширеного уряду, імовірно, стане дефіцитним, що обумовлено зниженням податкових ставок, запропонованим урядом, зниженням цін на сировинні товари й менші податкові доходи внаслідок ослаблення економіки", - повідомляється в прес-релізі.
"З погляду рейтингової перспективи, бюджетний дефіцит може зменшитися після пікового значення в 4% ВВП в 2010 р. Standard & Poor's вважає, що без урахування можливого стрибка цін на нафту обсяг фінансування, необхідного Росії в 2009 і 2010 р. для покриття бюджетного дефіциту і рекапіталізації банків, складе 14% ВВП - за рахунок бюджетних резервів, які в цей час знаходяться у Резервному фонді і Фонді національного добробуту", - думають експерти агентства.
"Прогноз "негативний" за суверенними кредитними рейтингами РФ відображає ймовірність зниження рейтингів, якщо банківська криза і зовнішній тиск продовжать впливати на бюджетні показники і якщо все ще значний арсенал ліквідних активів суверенного уряду буде як і раніше скорочуватися в умовах погіршення базових економічних характеристик. Здатність уряду залучати капітал як і раніше ослаблена непередбачуваністю бізнес-середовища", - відзначається в повідомленні S&P.
"З іншого боку, вживання заходів, спрямованих на поліпшення законодавчих та інституціональних основ, з метою залучення прямих іноземних інвестицій, підвищення конкурентноздатності економіки в цілому, а також проведення монетарної політики, спрямованої на збереження усе ще значних ліквідних активів, можуть закласти підстави для більшої стабільності платіжного балансу до зовнішніх потрясінь і привести до стабілізації суверенного рейтингу Російської Федерації", - підкреслив Ф.Гілл.
Все не так вже важливо
"Це рішення було очікуваним. Коли S&P у жовтні знижувало прогноз, агентство попереджало, що якщо резерви продовжать знижуватися, вони знизять рейтинг. Вони й знизили", - коментує новину аналітик банку "Траст" (РТС: HBTT) Павло Пікульов.
"У нинішніх умовах рейтинги інвесторів цікавлять в останню чергу. І ціни активів зараз настільки низькі, що на них зміна рейтингу відіб'ється мало", - вважає він.
Ризик того, що рейтинг Росії може впасти нижче інвестиційного рівня, існує, але це знов-таки мало вплине на ринок. "Ризик є. Але це непринципово", - думає П.Пікульов.
Головний економіст Альфа-банку (РТС: ALFB) Наталя Орлова назвала рішення рейтингового агентства "очікуваним". Для нього, за словами аналітика, була достатня підстава - зниження міжнародних резервів за чотири місяці більш ніж на $140 млрд.
У той же час, на її думку, для учасників ринку воно не буде мати особливих наслідків, тому що ринки запозичень однаково залишаються закритими.
З погляду інвесторів важливіше, чи буде переглядати рейтинг Росії убік зниження агентство Moody's, оцінки якого не настільки консервативні, як в Standard & Poor's, думає Н.Орлова.
"Це зниження було очікувано у зв'язку зі значним зниженням резервів та імовірністю виникнення подвійного дефіциту в наступному році - як бюджетного, так і зовнішнього", - говорить головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лисоволик.
Я.Лисоволик вважає, що з погляду ринкових очікувань цей фактор вже значною мірою дисконтований, тобто врахований ринком.
"У той же час, я думаю, рано казати, що після цього обов'язково буде якась нова хвиля знижень рейтингів, тому що ситуація може змінитися", - сказав він, навівши як приклад ситуацію з валютною політикою, що в останні тижні трохи скоректувалась, наприклад, з погляду акумулювання резервів Центробанком.
На його думку, зворотного підвищення рейтингу не можна виключати й у наступному році, але багато чого буде залежати від якості макроекономічної політики й цін на нафту.
Начальник управління стратегічного планування і розвитку банку "Юнікредит" Володимир Осаковський також звертає увагу на те, що практичне значення зниження рейтингу обмежено через стан ринків капіталу, однак однаково вважає новину від S&P поганою.
"Боргові ринки зараз закриті, тому прямого ефекту від зниження рейтингу немає, принаймні зараз. Але в кожному разі, новина дуже негативна. Зниження рейтингу підвищує вартість запозичення для всіх позичальників, а також обмежує потенціал відновлення російського ринку", - сказав він.
Росії треба буде пройти через адаптаційний період - провести корекцію обмінного курсу, можливо, бюджетної політики. Це займе не менше року. Тільки тоді варто очікувати відновлення рейтингу, думає аналітик.
"У найближчому майбутньому має сенс очікувати подальшого зниження рейтингів – адже прогноз негативний. Відзначимо той факт, що S&P завжди казало, що основний двигун підвищення російського рейтингу - це нагромадження резервів. З огляду на те, що резерви продовжують знижуватися, потенціал для подальшого зниження рейтингу S&P залишається значним", - говорить він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас