Економіка США втратила лідируючі позиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США втратила лідируючі позиції

Казна та Політика
3058
Рецесія в Сполучених Штатах поглиблюється, і навіть розпачливих зусиль уряду, що виділяє величезні кошти на порятунок американської економіки, може виявитися недостатньо для того, щоб запобігти її подальшому скороченню, повідомляє Reuters.
У листопаді втрати робочих місць у США досягли небаченого за останні 34 роки розмаху. Опубліковані 5 грудня дані мінпраці додали похмурих кольорів у і без того песимістичну картину: Сполучені Штати, які останнє десятиріччя були локомотивом світової економіки, втрачають свої лідируючі позиції.
Судячи з недавніх спадів в економіці, безробіття в США може досягти пікового показника в 2010, а то і в 2011 році. Це означає, що світовій економіці не слід розраховувати на споживчі витрати американців: підйому тут ще довго не станеться.
"Економіка ввійшла в штопор: зайнятість, доходи населення, споживчі витрати разом переживають падіння", - сказав Найджел Голт, головний фахівець з американської економіки в IHS Global Insight.
На думку Голта, песимістичний прогноз подальшого розвитку подій у Сполучених Штатах може змусити обраного президента США Барака Обаму піти на виділення більшого пакету допомоги американській економіці, ніж це було за його попередника Джорджа Буша.
"Ми думали виділити $550 млрд. протягом трьох років. Нам може знадобитися більше", - сказав Обама.
Статистика, яка очікується на цьому тижні, покаже, наскільки сильно постраждали американські домогосподарства і наскільки серйозні наслідки рецесії, що триває вже рік.
На думку аналітиків, Федеральна резервна система (ФРС) 11 грудня повідомить, що доходи домогосподарств за липень-вересень скоротилися четвертий квартал поспіль. У той же день відбудеться публікація даних міністерства торгівлі про зниження обсягу торговельного дефіциту США через одночасне зменшення імпорту та експорту.
"У цей час національна і світова економіка взаємно заганяють один одного в штопор", - сказав Білл Чейні, провідний аналітик John Hancock Financial.
Уповільнення зростання споживчих витрат у США позначилося на обсязі імпорту і стало однією з причин різкого зниження цін на нафту. Ослаблення світової економіки б'є по експорту американських товарів, призводить до втрати робочих місць і прискорює рух замкнутим - порочним - колом.
Кінець цієї пагубної спіралі настане тоді, коли кредитні ринки відновлять нормальну роботу. Коли саме це станеться, не знає ніхто. Одне зрозуміло: зайнятість починає рости через довгий час після закінчення рецесії.
Після закінчення економічного спаду в США 1990 року треба було 15 місяців, щоб безробіття досягло піку. Після закінчення рецесії 2001 року рівень безробіття зростав ще 19 місяців.
Навіть оптимісти більшою мірою вважають, що нинішня криза завершиться не раніше квітня. Якщо економіка буде розвиватися за звичною схемою, пік безробіття припаде на 2010 рік, а можливо, і на 2011.
Тільки за останні три місяці втрати робочих місць у США склали близько 1,3 млн., в результаті чого рівень безробіття виріс до 15-річного максимуму 6,7 %.
Стівен Уітинг, експерт з економіки в Citigroup, пророкує, що до середини 2010 року безробіття може досягти майже 9%, однак це припускає нормалізацію обстановки на кредитних ринках.
"Зараз всі прогнози є сценарієм. Нам було б набагато легше, якби могли передбачити, як кредитні ринки будуть реагувати на статистику, що надходить, і навпаки. Ми перебуваємо в тій ситуації, коли кредитна криза сильно стримує зростання економіки, і таких проблем не було принаймні з 1980 року", - сказав він.
Citigroup пророкує, що в 2009 році світова економіка вступить у стадію рецесії, а в 2010 році зростання буде нижчим від нормальних темпів, незважаючи на бюджетні відрахування в Сполучених Штатах, Європі, Китаї та інших країнах.
Центробанки швидко знижують процентні ставки: достатньо навести приклад різкого пом'якшення кредитно-грошової політики Європейським Центробанком і Банком Англії минулого тижня. ЄЦБ знизив облікову ставку на 75 базисних пунктів до 3,25 % річних, Банк Англії - на один процентний пункт до 2,0 % річних.
ФРС США вже знизила ставку до 1% річних, і багато хто з аналітиків вважає, що ФРС у своєму прагненні підтримати економіку дійде до нульової ставки в січні, якщо не в грудні.
Незважаючи на всі вжиті дотепер центробанками зусилля і аналогічні кроки, які чекають надалі, індикатори майбутнього зростання економіки поки не вселяють особливої радості: кінця падінню темпів економічного зростання в США поки не передбачається.
Минулого тижня надійшли дані про зниження активності в секторі послуг та обробної промисловості в усьому світі: обсяг нових замовлень впав до рекордно низького рівня, що вказує на подальші втрати робочих місць.
Як вийти з порочного кола? У цьому може допомогти виділена державою допомога, але їй буде потрібний час, щоб принести відчутні плоди.
Можливо, врятувати світову економіку допоможуть багаті резервами країни - Китай, держави-експортери нафти, які зараз намагаються підстьобнути споживчі витрати на внутрішніх ринках, щоб компенсувати падіння обсягу експорту.
Різниця в профіциті торговельного балансу і профіциті поточного рахунку цих країн і дефіцитом США останнім часом скорочується. Подібна тенденція збережеться в тому випадку, якщо американці знову звернуться до нагромаджень, а не будуть і далі покладатися на ринок нерухомості і на фондові ринки як джерело зростання пенсійних заощаджень.
Аналітики давно прийшли до думки, що для більш стійкого зростання світової економіки потрібна більша збалансованість. Прийшов час перевірити цю теорію на практиці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас