Інвестори втомилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори втомилися

2838
У жовтні вперше з початку року Нацбанку довелося підтримати платіжний баланс країни за рахунок власних резервів. Через скорочення іноземних вкладень і масову втечу капіталу негативний результат зовнішніх операцій не вдалося перекрити за рахунок інвестицій, як раніше. Поточний рахунок пішов у мінус ще на $1,9 млрд, негативний результат фінансового рахунку склав $2,1 млрд.
Щоб упоратися з негативною тенденцією, уряд винаходить все нові й нові сумнівні інструменти стримування імпорту.
Два в одному
Світова фінансова криза не змінила багаторічної тенденції перевищення імпорту над експортом. Хоча в жовтні продовжилося зниження номінальних обсягів як закордонних поставок, так і ввезення товарів на внутрішній ринок. За попередньою інформацією, яку оприлюднив НБУ в аналітичному звіті про стан платіжного балансу України за десять місяців нинішнього року, у жовтні експорт скоротився на $1 млрд, тоді як імпорт - тільки на $642 млн. В результаті негативне сальдо товарного балансу збільшилося ще на $1,7 млрд - до $14 млрд (за підсумками десяти місяців минулого року цей показник склав $7,6 млрд).
Настільки істотне зменшення експортних поставок обумовив аховий стан світових ринків сировини, насамперед чорних металів. У підсумку в порівнянні з липнем у жовтні вітчизняні металурги змушені були скоротити обсяг експорту майже вдвічі (на їх частку дотепер припадало майже 40% всього українського експорту).
Крім того, як повідомляє НБУ, у жовтні на 20% знизили свої зовнішні поставки машинобудівники і хіміки. Трохи покращити експортні показники країни змогли лише аграрії, які за десять місяців нинішнього року збільшили зовнішні поставки на рекордні 74% (у жовтні на їх частку припало близько половини всього вітчизняного експорту).
У жовтні НБУ зафіксував падіння обсягів ввезення в країну практично з всіх товарних груп. Виняток становили продукція АПК і легкові автомобілі. Втім, експерти кажуть, що до кінця року і цей потік імпорту буде слабшати. Восени, зневірившись у банківській системі, населення почало масово вилучати кошти з депозитів (у вересні відтік склав 4 млрд грн., у жовтні - 8,3 млрд грн.) і вкладати їх у дорогі покупки, у тому числі авто.
Фінансова криза змушує громадян тугіше затягувати паски, і про великі витрати зараз замислюються все менше. Скорочення ввезення агропродукції в майбутньому обумовить девальвація гривні, що зробить імпорт більш дорогим, а виходить, менш затребуваним.
Негативний зовнішньоторговельний баланс збільшили значні виплати доходів з раніше здійснених вкладень. За інформацією НБУ, у жовтні обсяг виплачених дивідендів склав $880 млн. "Можливо, у такий спосіб інвестори вилучають гроші з підприємств, щоб закрити інші діри, що утворилися через загальну низьку ліквідність", - припускає керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан. У підсумку негативне сальдо поточного рахунку в жовтні приросло ще на 1,9 млрд, а за результатами десяти місяців досягло 6,5% ВВП (або $10,5 млрд).
У попередні місяці такий розрив покривався за рахунок іноземних інвестицій, кредитів і банківських вкладень. У жовтні Україна втратила і це рятувальне коло: Нацбанк зафіксував відтік валюти і у фінансовому рахунку в розмірі $2,1 млрд.
Востаннє негативне сальдо поточного і фінансового рахунку одночасно спостерігалося в січні 2008 р., але тоді загальний дефіцит склав менше $1 млрд. У перший місяць року нацбанківські чиновники пояснили провал сезонним фактором - низькою діловою активністю торговців та інвесторів.
Тепер же фінансова криза спровокувала істотне скорочення інвестицій (у жовтні вони склали лише $400 млн, що виявилося в 2,2 рази менше, ніж середні щомісячні вкладення інвесторів протягом 2007-2008 р.) і довгочасних кредитів (у жовтні - $696 млн із $13,4 млрд за десять місяців року). Головним же фактором формування негативного сальдо у фінансовому рахунку стало масове вилучення валюти з банківської системи (у жовтні - $2,5 млрд). "Подвійний дефіцит - на поточному і фінансовому рахунках - був профінансований в обсязі майже $4 млрд за рахунок резервних активів Нацбанку", - констатують у НБУ. Головна небезпека зменшення валютних запасів країни, особливо зараз, - це подальше посилення тиску на курс гривні.
Сьогодні регулятор обмежений у валютних інтервенціях, оскільки пов'язаний угодою з Міжнародним валютним фондом. Відкриваючи стабілізаційну кредитну лінію на $16,4 млрд, МВФ вимагав від України виконання декількох умов, серед яких збереження обсягу чистих золотовалютних резервів на кінець року на рівні $26,7 млрд. Інакше другого траншу позики МВФ в $1,9 млрд, що очікується в лютому, країні не бачити.
"З огляду на поточний обсяг резервів НБУ (на 30 листопада вони досягли $32,74 млрд), на підтримку курсу гривні в нього зараз залишається не більше $2 млрд", - говорить економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.
Валютне утримання
Втім, в уряді і Нацбанку вважають, що найближчим часом негативне сальдо платіжного балансу буде скорочуватися. Підставою для оптимізму стали позитивні тенденції, що намітилися, у торговельному балансі. Якщо середньомісячний приріст імпорту цього року склав 27%, то експорту - 30,5%. На думку експертів, така ситуація буде зберігатися і надалі завдяки діям Кабміну зі стримування імпорту. На засіданні минулої середи Кабінет Міністрів розширив перелік заходів щодо зменшення негативного сальдо в зовнішній торгівлі.
Щоб урізати поставки на внутрішній ринок, уряд має намір підсилити митний і санітарний контроль завезених продуктів харчування і секонд-хенду і підняти мита на товари, імпорт яких завдає шкоди вітчизняному виробникові. Крім того, вже в грудні буде введене тимчасове ліцензування імпорту, поставки якого останнім часом активно збільшувалися, а також ввезення товарів, що користуються підвищеним споживчим попитом.
За інформацією Держкомстату, у січні-жовтні найбільший приріст продемонстрував імпорт м'яса і харчових субпродуктів (на 385,1%) дорогоцінних каменів (360,5%), овочів (259,3%), одягу з текстилю (203,9%,), трамваїв, локомотивів і дорожнього обладнання (192,7%), хутра (188,1%), добрив (173,8%), цукру і кондитерських виробів (162,1%), взуття (159,7%).
Як повідомили в Мінекономіки, насамперед під ліцензування потраплять продовольчі товари і, можливо, продукція легкої промисловості. На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдара Газизуліна, у цьому випадку мова може йти про введення прихованого квотування імпорту.
Свій внесок в підтримку платіжного балансу країни на минулому тижні вніс і Нацбанк. Постанова № 413 від 4 грудня вводить тимчасову заборону на покупку іноземної валюти для розрахунків за імпорт товарів і послуг, що здійснюється без його безпосередньої поставки в Україну і призначений для подальшого перепродажу нерезидентам. За словами першого заступника глави НБУ Анатолія Шаповалова, останнім часом обсяги подібних операцій значно зросли, оскільки за такими схемами здійснювалося виведення капіталів. Тому регулятор вирішив перекрити цю можливість.
"Зниження вартості палива, сподіваюся, дуже помірне зростання цін на газ і подальша девальвація гривні призведуть до нульового або трохи дефіцитного поточного рахунку на рівні 1-2% ВВП у наступному році. Якби зберігалися тенденції перших трьох кварталів цього року, дефіцит поточного рахунку міг би швидко вийти на критичний для України рівень 10% ВВП", - вважає заступник глави Нацбанку Олександр Савченко.
"В 2009 р. ми прогнозуємо зменшення негативного сальдо поточного рахунку за підсумками року до 3,3% ВВП. Це стане можливим завдяки зниженню внутрішнього попиту в умовах тривалої кризи і підвищення вартості імпортної продукції через ослаблення нацвалюти", - розповів аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко. У Мінекономіки прогнозують, що за підсумками майбутнього року негативне сальдо платіжного балансу скоротиться до 2-3% ВВП.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас