Фондові ринки Азії ростуть на обіцянках Обами і зниженні ставки в Індії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії ростуть на обіцянках Обами і зниженні ставки в Індії

Фондовий ринок
69
Азіатські акції дорожчають у понеділок після того, як обраний президент США Барак Обама пообіцяв реалізувати наймасштабнішу програму інвестування в інфраструктуру за останні 50 років та індійський ЦБ знизив базову процентну ставку, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, підскочив на 4,2%, ростуть котирування майже 95% акцій, торги якими проводяться на біржах АТР. Японський Nikkei 225 додав 2,6%, австралійський S&P/ASX 200 - 4,5%, гонконгський Hang Seng злетів на 7,5%.
Ф'ючерси на американський індекс S&P 500 піднялися на 1,9%.
"Уряди світу, не тільки США, повинні витрачати кошти, щоб відшкодувати те економічне зростання, яке буде втрачене через слабкі споживчі витрати, - говорить аналітик Banco de Oro Unibank Inc. Джонатан Равелас. - Інвестори чекали такого стимулювання, що допомогло б пом'якшити наслідки глобального спаду".
Держави світу протягом всього року намагаються протистояти гіршій кризі з часів Великої депресії, відзначає Bloomberg. Резервний банк Індії 6 грудня знизив базову процентну ставку з 7,5% до 6,5%, індійський уряд оголосив про план уливання коштів в економіку в розмірі $4 млрд (0,3% ВВП). Китайські лідери проводять на цьому тижні починаючи з понеділка щорічну економічну конференцію в Пекіні, на якій будуть обговорюватися в тому числі й заходи стимулювання економіки Китаю.
Обраний президент США Барак Обама і лідери демократів у Конгресі активізували роботу над пакетом заходів щодо підтримки американської економіки сумарною вартістю біля $500 млрд. Дворічна програма, за даними газети The Wall-Street Journal, буде містити в собі повернення податків, інфраструктурні проекти, а також більше "довгограючі" ініціативи, що стосуються, зокрема, розвитку поновлюваних джерел енергії, модернізації мереж з передачі електроенергії.
Політики розраховують, що реалізація цього плану допоможе створити й зберегти близько 2,5 млн робочих місць у Сполучених Штатах. Пропоновані інвестиції в інфраструктуру будуть найбільшими з часів президентства Дуайта Ейзенхауера, заявив Б.Обама.
"На даний момент держави - єдині джерела коштів для системи. Можна з повною впевненістю заявити, що дії Сполучених Штатів підтримають попит", - вважає Масару Хамасакі з Toyota Asset Management Co.
Вартість захисту облігацій австралійських та японських компаній від дефолта продовжує знижуватися, ставки на азіатських ринках кредитування також пішли вниз. Котирування акцій фінансових компаній регіону ростуть, зокрема, китайські банки розраховують на зниження податку на доход від банківської діяльності з 5% до 3% після того, як у пресі пройшли повідомлення про те, що уряд Китаю розглядає відповідні заходи.
Курс акцій провідного банку Китаю Industrial & Commercial Bank of China Ltd. підскочив на 7,9%, папери China Construction Bank Corp. подорожчали на 8,6%, Bank of China Ltd. - на 6,4%.
Ціна паперів японського банку Mizuho Financial Group Inc. піднялася на 3,6%, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. - додала 4,1%. Обсяги кредитування в Японії в листопаді виросли на 3,6% у порівнянні з аналогічним місяцем 2007 року, зростання у жовтні склало 2,3%, повідомив у понеділок Банк Японії.
Котирування акцій японського виробника будівельної техніки Komatsu Ltd. підскочили на 9,8%, оскільки Північна і Південна Америка є основним ринком збуту його продукції.
Вартість паперів Westfield Group, оператора торгових центрів, 39% продажів яких здійснюються в США, виросла на 5,1% на торгах в Австралії.
Австралійський уряд почав у понеділок розподіл одноразових допомог малозабезпеченим родинам і пенсіонерам у рамках плану стимулювання на $6,8 млрд, про який було оголошено в жовтні.
China National Petroleum Corp., материнська компанія китайського нафтового концерну PetroChina Co., обговорює можливість придбання Santos Ltd. Курс акцій Santos підскочив на цих новинах на 11%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас