Українські промисловці встановили новий антирекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські промисловці встановили новий антирекорд

1542
Таким чином, був побитий вересневий рекорд падіння цін у новітній українській історії - тоді ціни промвиробництва впали на 1,8%. В цілому зниження цін, що триває вже третій місяць підряд, зафіксовано практично у всіх галузях. Виняток склала лише легка промисловість. Тут ціни не тільки не впали, але навіть зросли в порівнянні з жовтнем на 2,2%. У листопаді українські металурги почували себе ще гірше, ніж у попередні місяці.
В останній місяць осені падіння цін у сталеварів склало 13,7%. Для порівняння: у жовтні ціни в галузі впали на 9,9%. Причини настільки катастрофічної ситуації попередні: загальний спад споживання і відсутність платоспроможності споживачів. "Сьогодні металопрокат уже можна купити за 300 доларів за тонну, у той час як ще в липні в портах металопрокат продавали за 1200 доларів за тонну. Проблема в тому, що в наших сталеварів немає ринків збуту. Через це виробництво впало на 50%", - пояснює Андрій Попович, аналітик ІК "Аструм Інвестиційний менеджмент".
Проблеми металургів ударили по суміжних галузях. Зокрема виробники коксівного вугілля змушені піти на значне зниження цін - на 17,3%. Слідом за коксом упали ціни на енергетичне вугілля. Рекорд з падіння цін установили вітчизняні нафтовики і газівники. Ще в жовтні в них спостерігалося зростання цін на 12,9%. У листопаді ціни впали на 7,5%. Ненабагато від них відстали й енергетики. Після жовтневого зростання (10,6%) у листопаді падіння цін склало 6,2%.
Інфляція йде
На відміну від "промислових" цін, вартість споживчих товарів у листопаді продовжувала повзти вгору. Хоча в порівнянні з жовтнем інфляція за останній місяць навіть знизилася на 0,2%. Лідером з подорожчання стали транспортні послуги. Зростання цін склало 10,3%. "Листопадове підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті Києва (у чотири рази) не могло не вплинути на інфляцію", - говорить Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна".
Осінню тенденцію подорожчання підтримало і житлово-комунальне господарство, чиї послуги в листопаді зросли на 6,2%. Подорожчала і побутова техніка (+3%). Експерти в один голос заявляють: тут провиною всьому стрімка девальвація гривні. "Після здешевлення гривні імпортери, особливо побутової техніки, почали перераховувати ціни за новим курсом", - говорить Костянтин Кузнєцов, економічний експерт Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова.
Цінові зиґзаґи продовжують виписувати і продукти харчування. Влітку в цій групі товарів спостерігалася дефляція. У вересні почалося зростання. У жовтні і зовсім відбувся стрибок цін - тоді ціни зросли на 1,4%. У листопаді продукти харчування подорожчали, але незначно - на 0,2%. Продовжували дорожчати в основному лише яйця (на 9%). Щодо інших позицій ціни знизилися. Зокрема на соняшникову олію, овочі, цукор і м'ясо.
Із чим зустрінемо Новий рік
Експерти намагаються уникати "апокаліптичних" прогнозів на грудень. Однак відзначають: у грудні рівень інфляції все-таки підвищиться. "Інфляція підвищиться через те, що люди, готуючись до Нового року, витрачають більше від звичайного", - говорить Василь Юрчишин, директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова. Разом з тим експерти прогнозують, що новорічний бум не буде великим. Іде скорочення кадрів. Компанії скасували бонуси і так звану тринадцяту зарплату.
Очікується, що взимку інфляцію підстьобнуть ціни на транспорт і ЖКГ. "Слідом за Києвом ціни на транспорт і послуги ЖКГ почнуть переглядати регіони", - уточнює Дмитро Боярчук.
Ще гірше відчує себе вітчизняна промисловість. Ціновий обвал спричинить значне зниження виробництва практично у всіх галузях і як наслідок країну очікує рецесія. У такій ситуації прогноз Мінфіну про падіння виробництва до 5% в 2009 році виявиться досить оптимістичним.
Ірина Кононенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас