Фондові ринки знову йдуть на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки знову йдуть на дно

Фондовий ринок
1188
У минулий понеділок заголовки ділових видань в усьому світі променіли від гарних новин, які повідомляли, що за минулий тиждень (23-28 листопада) фондові ринки багатьох країн світу продемонстрували рекордне в історії зростання. Так, американські індекси злетіли на 10%, європейський Stoxx 600 відновився на 13%, "азіати" підросли на 7-12%.
Вочевидь, інвестори і брокери сильно злякалися таких успіхів, тому що початок минулого тижня ознаменувався одним із найбільш значних падінь фондових ринків цього року. Так, у понеділок американський Dow Jones впав на 9%, європейські індекси обвалилися на 5-6%. Але такий розпродаж пояснюється не тільки лякливістю брокерів. Не в останню чергу настрій інвесторам зіпсувала статистика, що вийшла в понеділок, яка свідчить про рекордні темпи падіння промислового виробництва в більшості країн світу. "Ситуація в глобальній економіці дуже погана, і вона стає ще гіршою", - говорить стратег інвесткомпанії Pointon York Ltd. Роджер Найтінгейл.
За вівторок-середу світовим фондовим індексам розвинених країн вдалося відіграти більшу частину падіння початку тижня. "За період 2-3 грудня європейські та американські індекси зросли на 5-6%. Це стало наслідком того, що центробанки найбільших країн світу підтвердили свою "орієнтацію" на подальшу лібералізацію фінансової політики. Також підтримку ринкам надали заяви центробанків Англії і Європи про зниження, що готується, процентних ставок", - пояснив начальник аналітичного відділу КУА "Аврора Капітал" Вадим Янковський.
У четвер Європейський центробанк і Банк Англії не стали розчаровувати очікування інвесторів і знизили облікові ставки на 0,75 і 1% відповідно. Однак позитиву від цього рішення не вистачило для зростання європейських індексів. "Фондові ринки Європи в четвер упали на прогнозі тривалої рецесії, озвученому головою ЄЦБ Жан-Клодом Тріше. А також зниженні прогнозів корпоративних доходів", - говорить голова департаменту аналітики компанії "Astrum Інвестиційний Менеджмент" Юрій Бєлінський.
Додатковий тиск на фондові ринки робила нафта, яка дешевшає. Так, 4 грудня ціна чорного золота впала на світових ринках нижче 44 доларів за барель, що є мінімальним показником з лютого 2005 року.
Не очікують аналітики провідних банків і значного підвищення цін на нафту в 2009 році. Так, у своєму прогнозі на 2009 рік банк Merrill Lynch установив середньорічну ціну на сиру нафту на рівні 50 доларів за барель, однак експерти не виключають можливості зниження вартості чорного золота нижче 25 доларів. "Тимчасове падіння нижче 25 доларів за барель можливе, якщо глобальна рецесія пошириться на Китай", - говориться у звіті банку.
У п'ятницю фондовики всього світу з нетерпінням очікували виходу статистичних даних щодо американського ринку праці. На жаль, виправдалися найгірші прогнози - рівень безробіття в США виріс до 6,7%, а число робочих місць за листопад знизилося на 533 тисячі, що стало максимальним падінням із грудня 1974 року. "Ринок праці перевернувся в листопаді. Обсяг скорочень збільшився, оскільки компанії активно урізають витрати, - відзначає старший економіст Moody's Economy.com Раян Світ. Європейські фондові індекси відреагували на такі дані 2-4%-вим падінням.
Український ринок в анабіозі
Що стосується вітчизняного фондового ринку, то за минулий тиждень він знизився на 5,1%. Втім, на думку більшості учасників ринку, динаміка індексу ПФТС зараз досить далека від кількості американських безробітних або дії європейських центробанків. "Рух індексу минулого тижня було викликаний зміною цін на 5-9 паперів (залежно від розглянутого дня). При цьому через невелику активність ринку ціна акцій, що входять до індексу ПФТС, найчастіше визначається однією-двома угодами, що відкриває широкі можливості для спекуляцій, - пояснює портфельний аналітик групи компаній "ТЕКТ" Олександр Береза. - На нашу думку, індекс ПФТС в умовах мікроскопічної активності торгів втратив свою індикативну функцію, тому не можна говорити про те, що рухи індексу ПФТС адекватно відповідають рухам ринку".
Тиждень затишшя (період з 28 листопада по 4 грудня) на біржі ПФТС приніс нашим віртуальним інвестиціям прибуток у розмірі 2,7 тисячі гривень. Єдиним лузером виявився "Збалансований", що схуд на 5,7 тисячі гривень (2,8%). Його конкуренти були успішніші - "Агресивний" заробив "символічну" суму 900 гривень (0,4%), результат "Консервативного" набагато кращий - 7,5 тисячі гривень (1,4%).
Ліквідність не врятувала від збитків
"Збалансований" спромігся втратити за тиждень 5,7 тисячі гривень. При цьому вартість 10 паперів, які входять до складу цього портфеля, зменшилася, у той час як зрости в ціні вдалося акціям тільки двох підприємств. Найбільше зростання капіталізації показав "Арселор Міттал Кривий Ріг" - 19,8% (тут і далі вказується ціна покупки). Щоправда, реальність цього зростання викликає сумніви - за тиждень із цими паперами не було зроблено жодної угоди. Так само незначно зросла ціна на акції "Мотор Січ" (+0,4%).
До невдах минулого тижня можна віднести папери "Укрнафти", вони подешевшали на 7,7%. Приводом для зниження цін могла стати новина, що довгоочікувані збори акціонерів, намічені на 2 грудня, не відбулися. Причиною зриву зборів став той факт, що реєстратор "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" не надав "Укрнафті" реєстр акціонерів. Нагадаємо, що учасники ринку розраховували на те, що на зборах акціонерів буде ухвалено рішення про розподіл 9,2 мільярди гривень прибутку. "Нафтогазу" зараз дуже потрібні кошти, і багато хто гадав, що основні акціонери зможуть домовитися ("Нафтогаз" і група "Приват") і ухвалять рішення щодо розподілу прибутку шляхом виплати дивідендів, але цього не сталося. На цьому тлі котирування і падають", - розповідає трейдер інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Володимир Волков.
"Дніпроспецсталь" знайшла покупця
"Агресивний" зумів заробити для редакції 900 гривень. При цьому якоїсь солідарності серед паперів портфеля не спостерігалося. В умовах украй низької ліквідності на ринку акції двох підприємств зросли в ціні, чотирьох - подешевшали, п'яти - і зовсім залишилися без змін.
Лідером зростання стали акції "Дніпроспецсталі", що подорожчали на 23,4%. За участю цих паперів пройшло 6 угод на суму 349 тисяч гривень. За інформацією трейдера інвесткомпанії "Мілленіум Капітал" Дмитра Джерихова, акції "Дніпроспецсталі" купував невеликий портфельний інвестор, що й стало причиною стрімкого зростання котирувань. "По суті, цей папір не торгується, просто інвестор, вирішивши купити когось із "металургів", зупинив вибір на "Дніпроспецсталі", - пояснює Джерихов.
Піднялися на гривні, яка слабшає
"Консервативний" заробив за тиждень 5,7 тисячі гривень. Як і минулого тижня, основними джерелами заробітку стали золото і валютний депозит.
Незважаючи на те, що жовтий метал на Лондонській біржі за тиждень подешевшав більш ніж на 5%, офіційний курс золота в Україні виріс на 3,3%, що принесло нам 4 тисячі гривень. Такий дисонанс світових та українських цін на золото пояснюється тим, що ціна цього металу в Україні залежить від курсу гривні щодо долара. Нагадаємо, що за тиждень курс гривні щодо долара знизився більш ніж на 9%. Це призвело до подорожчання доларового депозиту майже на 3,5 тисячі гривень.
Думка експертів: У середу, 3 грудня, адміністрація біржі ПФТС вирішила виключити зі списку ПФТС акції 54 компаній. Чи постраждають інвестфонди, у складі яких були ці цінні папери?
Олександр Спасиченко, голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп":
Факт виключення з торгів 54 емітентів не варто сприймати як щось неординарне або аномальне. Підставою для цього рішення стало недотримання правил ВАТ "Фондова біржа ПФТС", вимог до включення і перебування цінних паперів у Списку фондової біржі ПФТС та умов договору про допуск цінних паперів на торги на біржі.
ПФТС, по суті, зробила технічну операцію, адже торгів з даних паперів не було навіть у віддаленому наближенні. Із усього списку тільки з одному емітента пройшла єдина біржова угода цього року. З більшості ж останніх угод датовані ще 2004-2005 роками. Також я не думаю, що фонди, що мають ці папери в складі своїх активів, серйозно зацікавлені в лістингу цих акцій.
Якби якісь із фондів гостро мали потребу в тому, щоб кожен із цінних паперів залишився в торгах, вони б без проблем цього домоглися. Провести пару угод на місяць і підтримувати котирування не особливо важко для будь-якого торговця. Так як вони цього не робили, виходить, особливої потреби не було, і говорити про те, що ці папери використовувалися для роздуття вартості чистих активів, не доводиться. При цьому самі емітенти ні в якій мірі не постраждають від ухвалення даного рішення.
Андрій Шкляр, інвестиційний аналітик КУА "Спарта":
Виключення або додавання паперів тих чи інших компаній до списку ПФТС є нормальною практикою. Існують певні вимоги до акцій, які лістингує ПФТС, і, відповідно, це нормальна ситуація, коли папір випадає з лістингу, у випадку якщо він перестає відповідати вимогам біржі.
Інше питання - масштаби цього явища на ПФТС, до яких призвели практично повна відсутність ліквідності на українському фондовому ринку і затягування процесу "чищення" лістингу самої ПФТС. Хоча більшість виключених зі списку ПФТС паперів давно належать до розряду "сміттєвих", торги з деяких з них не проходили з 2005 року, а спреди (різниця між ціною продажу і покупки) досягали 500-1000%.
Що стосується фондів, до складу яких перебували виключені зі списку папери, то, імовірно, деякі з них використовували "сміття", щоб "по-правильному" переоцінювати активи. Після виключення цих акцій зі списку таким публічним фондам, швидше за все, доведеться "зачісувати" активи відповідно до вимог ДКЦПФР. Адже паперів, не допущених до торгів на фондовій біржі, не може бути більш ніж 20% від загальної вартості активів диверсифікованого ІСІ. І якщо у фонду перевищений цей ліміт, йому доведеться продавати надлишок таких паперів на неорганізованому ринку.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас