НБУ тимчасово скасував резервування банків за короткостроковими позиками від нерезидентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ тимчасово скасував резервування банків за короткостроковими позиками від нерезидентів

Валюта
771
Національний банк тимчасово скасував вимогу щодо формування банками резервів за короткостроковими позиками від нерезидентів.
Про це сказано в постанові НБУ №413 від 4 грудня, текст якої мають Українські Новини.
"Тимчасово встановити нульову ставку резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк, що дорівнює або менший ніж 183 календарні дні", - сказано в документі.
Раніше за короткостроковими позиками від нерезидентів банки зобов'язані були формувати резерви в обсязі 20% від суми залучених коштів.
При цьому протягом періоду резервування банк був зобов'язаний зберігати необхідну суму коштів на кореспондентському рахунку в НБУ.
Постановою №413 НБУ також дозволив банкам тримати іноземну валюту першої групи класифікатора валют на рахунках ностро лише в банках країн, валюта яких відноситься до першої групи класифікатора валют й в українських банках.
Таке обмеження не поширюється на кошти, призначені для переведень і взаєморозрахунків відповідно до договорів із платіжними організаціями міжнародних платіжних систем, зареєстрованих НБУ.
Крім того, постановою №413 НБУ дозволив банкам здійснювати операції в гривнях через відкриті в них кореспондентські рахунки банків-нерезидентів (лоро-рахунки) лише для: обслуговування експортно-імпортних операцій; оплати обслуговування кореспондентського рахунку; купівлі інвалюти лише тієї країни, у якій зареєстрований банк-нерезидент; для виконання рішень судових органів; для зарахування на власний кореспондентський рахунок раніше розміщених депозитів за договорами, укладеними до 13 жовтня 2008 (дати набуття чинності постанови НБУ №319) за умови закінчення терміну дії відповідного депозитного договору.
НБУ також дозволив банкам здійснювати власні операції з придбання іноземної валюти за гривні за наявності зобов'язань у цій валюті, строк за якими настав.
Як повідомляло агентство, постановою №413 від 4 грудня НБУ тимчасово заборонив купівлю іноземної валюти для розрахунків за імпорт товарів і послуг без ввезення в Україну таких товарів і послуг.
У липні 2008 року НБУ збільшив в 5 разів норматив резервування для короткострокових валютних позик, які залучають українські банки від нерезидентів - з 4% до 20% від загальної суми залучених коштів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас