Експерт: Добробут українців стрімко падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Добробут українців стрімко падає

Казна та Політика
3605
Добробут українців, навіть тих, котрі працюють у великих містах, стрімко зменшується, оскільки при зменшенні номінальної зарплатні обов’язкові витрати домогосподарств стрімко зростають, повідомила "Дзеркалу тижня" експерт Центру Разумкова Людмила Шангіна.
За розрахунками експерта, якщо обов’язкові витрати середньостатистичного київського домогосподарства, включаючи компослуги, транспорт, мобільний зв’язок і послуги дитсадка, в серпні складали близько 1670 гривень, то в листопаді вони виросли до 1775. У січні подібні витрати, на думку Шангіної, складуть не менше 2255 гривень.
"Якщо в серпні обов’язкові платежі становили 31% сукупного доходу, то в листопаді - 35%", - констатує експерт.
Подібне збільшення витрат відбувається на тлі зниження номінальної заробітної плати, і заборгованості працедавців, котра швидко збільшується, відзначає Шангіна.
"Рівень безробіття зростає, поки що повільно. Але не тому, що працівники при ділі й отримують зарплату, навіть надкушену. А тому, що людей не звільняють чи скорочують, а відправляють у відпустку за "власний рахунок", не виплативши попередньо зарплати за кілька місяців. Заборгованість із зарплат на 1 грудня вже перевищила мільярд гривень", - наголосила експерт Центру Разумкова.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас