Аналітики: Український фондовий ринок відновиться не раніше 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Український фондовий ринок відновиться не раніше 2012 р.

Фондовий ринок
1110
Український фондовий ринок відновиться не раніше 2012 р.
Про це йдеться в звіті, підготовленому аналітиками Ерсте Банку.
Аналітики відзначають, що український фондовий ринок дещо пожвавився в листопаді і виріс на 14,8%, при цьому середній денний обіг ПФТС збільшився до 1,85 млн. дол. Ринок тимчасово активізувався під впливом зростання світових фондових ринків, проте низька активність і малі обсяги залишаються основною тенденцією на ринку, вважають вони. Аналітики Ерсте Банку підтверджують прогнози відновлення українського фондового ринку не раніше 2012 р. за сценарієм РТС 1998 р.
Як сказано в звіті, ринок металургії починаючи з жовтня 2008 р. значно погіршив свої показники в результаті падіння цін на сталь. Металургійні підприємства, серед яких ІСД, Ferrexpo, Arselor Mittal (Кривий Ріг), ММК ім. Ілліча скоротили обсяги виробництва. "Низькі ціни на сталь збережуться в 2009 році, що спровокує активізацію злиттів і поглинань на ринку в 2009-2010 роках. Сильнішими з кризи вийдуть компанії, що консолідували свій бізнес, відновили виробничі потужності, а також ті, які підсилять свою експансію на нові ринки, наприклад, західноафриканські", - прогнозує Віктор Стефанишин, керівник групи аналітиків ВАТ "Ерсте Банк".
Після періоду активного розвитку, банківський сектор України під впливом світової фінансової кризи значно охолов. У жовтні погіршення фінансової ситуації, а також зміни складу акціонерів Промінвестбанку і банку "Надра" спровокували паніку серед вкладників і масовий відтік депозитів з банківської системи. За прогнозами аналітиків Ерсте Банку, найскладнішим для банківської системи буде перший квартал 2009 р., що пов'язано зі зростанням неплатежів за кредитами. У 2009-2010 рр. на ринку відбудеться низка операцій зі злиття і поглинання, можливими покупцями є російські, туркменські і грецькі банки.
Сектор машинобудування є сильно залежним від кредитних ресурсів – 60% покупок всіх нових автомобілів в Україні фінансувалося за рахунок банківських кредитів. У результаті, за прогнозами експертів, продажі автомобілів у 2009 р. скоротяться на 37%, і лише 10% покупок автомобілів фінансуватиметься за рахунок банківських кредитів. Криза меншою мірою вплине на галузь вагонобудування, а машинобудування, що забезпечує промисловий транспорт для енергетики і нафтової промисловості, продовжуватиме розвиток наступного року.
Сектор нерухомості сьогодні знаходиться в складній ситуації, яка продовжиться в 2009 р. За словами Стефанишина, через відсутність попиту і збільшення обсягів реалізації заставного майна ціни на нерухомість в 2009 р. впадуть ще на 40%. Більшість будівельних проектів будуть заморожені. Деяке поліпшення ситуації почнеться ближче до кінця 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас