"Турбоатом" може створити СП у Таджикистані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Турбоатом" може створити СП у Таджикистані

Енергетика
192
ВАТ "Турбоатом" (Харків) може створити спільне підприємство в Таджикистані з проектування і виготовлення гідротурбінного обладнання для малих і середніх ГЕС.
Як говориться в повідомленні підприємства, це передбачено протоколом про наміри, що компанія підписала з Міністерством енергетики і промисловості Таджикистану в Харкові під час відвідування підприємства президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном.
Під час зустрічі обговорювалися питання співробітництва в сфері гідроенергетики, при цьому одним з основних напрямків спільної роботи стане модернізація гідротурбінного обладнання Нурекської ГЕС, що дозволить збільшити її встановлену потужність на 10%, відзначається в прес-релізі.
Крім того, "Турбоатом" готовий відновити постачання гідротурбін для споруджуваного третього агрегату Рогунської ГЕС. За словами генерального директора харківського підприємства Віктора Суботіна, на "Турбоатомі" уже сьогодні перебуває до 30% устаткування, виготовленого для Рогунської станції.
"Це гарний, серйозний контракт і колосальні можливості для нашого підприємства", - прокоментував підписання протоколу голова "Турбоатому".
У прес-релізі уточнюється, що в січні-лютому 2009 року в Душанбе сторони розглянуть організаційно-правові питання із заснування СП, а також обговорять номенклатуру обладнання для виробництва на СП.
"Турбоатом" нагадує, що співробітництво з Таджикистаном в сфері гідротурбобудування почалося наприкінці 50-х років минулого сторіччя. За цей період для насосних і гідравлічних станцій Таджикистану підприємство поставило 22 гідротурбіни і 53 дискові і кульові гідрозатвори діаметром 1,6-7,6 м.
Загальна встановлена потужність електростанцій Таджикистану становить 4,07 млн квт. Сумарна потужність гідротурбін, поставлених ВАТ "Турбоатом" - 3,59 млн квт, що становить 88,2% від загальної встановленої потужності.
На Нурекській ГЕС, найбільшійгідроелектростанції в Середній Азії, працюють 9 радіально-осьових гідротурбін одиничною потужністю 310 Мвт і 9 кульових затворів виробництва "Турбоатом". Установлена потужність станції становить 2700 Мвт.
Рогунська ГЕС оснащена двома гідротурбінами "Турбоатому" потужністю по 200 Мвт та одним кільцевим затвором.
"Турбоатом" - одне з найбільших у світі турбобудівних підприємств. Державі належить 75,224% акцій компанії, ще 15% акцій АТ володіє ТОВ "Компанія з управління активами "Сварог Есет Менеджмент (Svarog Asset Management, Київ), пов'язане з підприємцем Костянтином Григоришиним.
"Турбоатом" у січні-вересні цього року збільшив чистий прибуток на 16,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року - до 35,17 млн грн. Його чистий дохід за цей період зріс на 38,4% - до 337,29 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас