Експерт: Підстави для підвищення світових цін на зерно відсутні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Підстави для підвищення світових цін на зерно відсутні

Аграрний ринок
428
Підстави для підвищення світових цін на зерно відсутні, повідомив генеральний директор ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський, коментуючи відповідний прогноз Мінагрополітики.
"Для того, щоб це відбулося, необхідно, щоб була подолана світова фінансова криза. Крім того, навіть ті негативні повідомлення щодо збирання, що почалося, урожаю в країнах південної півкулі, зокрема, в Австралії, не в змозі втримати ринок від падіння цін на зерно. Але зараз там все відносно благополучно, тому ті українські аграрії, які продали зерно трейдерам улітку цього року, незважаючи на заклики Мінагрополітики притримати врожай, залишилися у виграші, на відміну від тих, хто цьому заклику слідував", - сказав О.Вадатурський.
Він відзначив також, що в цей час у зв'язку із кризою триває зниження вартості морського фрахту, що входить у собівартість зерна.
Крім того, відзначив О.Вадатурський, Саудівська Аравія, як основний споживач ячменя, зменшила субсидії до 80 дол. на його імпорт, що привело до зниження цін на ринку ячменя. А країни Євросоюзу встановили квоту на ввезення зерна в обсязі 600 тис. т, і встановили мито 12 євро на т, що обмежує ввезення зернових у ці країни.
"Тому я не бачу підстав для підвищення цін на зерно в I кварталі 2009 р.", - підкреслив О.Вадатурський.
На його думку, аграріям і чиновникам необхідно працювати над зниженням собівартості врожаю 2009 р., а також над зниженням вартості послуг, що супроводжують експорт зернових, що дозволить підвищити конкурентність щодо вартості українського зерна.
Нагадаємо, що раніше міністр аграрної політики Юрій Мельник повідомив, що його відомство прогнозує підвищення світових цін на зерно в березні-квітні 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас