Стельмах боїться Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах боїться Ради

Фондовий ринок
5931
Джерела "ЭИ" стверджують, що правління НБУ готове перейти до ліквідації ПІБ, однак відкладає цю процедуру до стабілізації ситуації в парламенті.
Правління НБУ вже чотири рази переносило терміни закінчення підписки на додаткову емісію акцій Промінвестбанку, щораз зменшуючи додатковий запас часу для закінчення підписки. Останнє продовження було і зовсім невеликим - на п'ять днів, до 8 грудня. Однак кошти в банк із боку компаній депутатів Партії регіонів - братів Клюєвих, які володіють 68% акцій ПІБ, поки так і не надійшли.
За даними джерел, близьких до Нацбанку, правління регулятора вже готове розглянути питання про початок ліквідації Промінвестбанку або його націоналізації за рахунок частини коштів, накопичених у стабілізаційному фонді, однак не форсує це рішення до остаточного прояснення ситуації у Верховній Раді. "Залежно від розміщення сил у парламенті після створення нової коаліції на Національний банк можуть тиснути", - говорить один зі співробітників Нацбанку.
Можливо, у регулятора викликають побоювання певні рухи в Партії регіонів, що приступила до активної критики дій НБУ. Зокрема, народний депутат від ПР Микола Азаров учора запропонував парламенту створити тимчасову слідчу комісію для перевірки діяльності Національного банку в період фінансової кризи. Декількома днями раніше пан Азаров і лідер ПР Віктор Янукович запропонували парламенту дозволити раді Національного банку ініціювати зміну правління НБУ.
Деякі банкіри з розумінням ставляться до вичікувальної позиції регулятора. "При непрацюючому парламенті все це просто політична балаканина. Але хто знає, як розвернеться ситуація, якщо буде сформована коаліція між БЮТ і ПР. Можливо, Нацбанк зараз буде акуратніше поводитися з банками, які перебувають у власності депутатів Партії регіонів і не буде тиснути на братів Клюєвих у питанні капіталізації ПІБ", - вважає один з фінансистів.
Представник іншого великого банку розповів, що не бачить прямого зв'язку між діями ПР і ситуацією в Промінвестбанку. "Позавчора я був на зустрічі представників Міжнародного валютного фонду і найбільших банків, і фінансисти так критикували діяльність НБУ в питаннях рефінансування та валютних інтервенцій, що інформації вистачило б для діяльності відразу декількох комісій", - сміється банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас