Мінфін пропонує НБУ надати право позичальникам за згодою банків погашати валютні кредити у національній валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує НБУ надати право позичальникам за згодою банків погашати валютні кредити у національній валюті

Кредит&Депозит
5705
Міністерство фінансів пропонує Національному банку України надати право позичальникам при згоді банків погашати валютні кредити (або їх частину) і відсотки по цих кредитах у національній валюті (за офіційним курсом НБУ на момент погашення).
Про це говориться в листі міністра фінансів Віктора Пинзеника до НБУ, повідомляє прес-служба відомства.
Пинзеник також пропонує внести в нормативні акти НБУ зміни, які дадуть можливість банкам відстрочити погашення кредитів і знижувати кредитні ставки, за умови негайного погашення позичальником частини позики (як у гривні, так й у валюті).
Крім того, пропонується надати банкам можливість за добровільною згодою сторін (банк - позичальник) приймати компромісні рішення: частину валютного кредиту позичальник погашає достроково і негайно, інший кредит переводиться в гривню за курсом, що діяв на момент одержання кредиту (але не нижче нього). Або погашається тільки тіло кредиту у валюті (без сплати відсотків). Можливі й інші варіанти компромісів, які влаштовують обох партнерів (банк-позичальник).
Для того, щоб мінімізувати втрати банків від таких операцій, пропонується відносити зазначені втрати спочатку на зменшення резервів, а потім - на зменшення капіталу банку. Для перенесення втрат на валові витрати, необхідно змінити податкове законодавство. Але, ще до цього, потрібно відкрити банкам дорогу до цих операцій, вважає Пинзеник.
Для збереження в "робочому стані" банків, які здійснюють подібні операції, Нацбанк (за результатами перевірки банківських звітів про обсяги зазначених операцій) повинен (у міру обсягів їх здійснення) знижувати норматив адекватності капіталу.
Надання банкам можливості таких дій істотно зменшить уразливість банківського сектора і потребу в коштах для рекапіталізації банків України, а також дозволить значну частину кредитів (певну частину цих кредитів), які сьогодні 100% вважаються нестандартними (такими, які можуть бути не повернуті), переводити в режим стандартних. У той же час це значно полегшить проблеми підприємців і громадян.
У листі до Нацбанку міністр фінансів також відзначає необхідність нормативно врегулювати питання, щодо спрощення процедури рекапіталізації банків і здійснення деяких заходів щодо стабілізації обмінного курсу гривні.
Зокрема, для врегулювання обмінного курсу пропонується впровадити пост-аудит операцій (відповідний моніторинг) використання купленої на валютному ринку валюти. Моніторинг повинен включати:
- пост-аудит операцій для потреб імпорту та прирівняних до них (операцій покупки для погашення кредитів і відсотків суб'єктами ведення господарства і самими банками);
- надання банками Національному банку інформації про використання валюти, купленої для потреб клієнтів банків (погашення валютних кредитів, зняття коштів з валютних депозитів), для зіставлення обсягів купленої валюти та обсягів її використання.
Разом з тим пропонується припинити продаж валюти для потреб готівкових операцій (крім зняття валютних депозитів і погашення валютних кредитів).
"В умовах масштабного банківської, а тепер уже й кризи економіки світу, такі кроки дозволять зменшити фінансові проблеми банків, урегулювати проблемні питання для виходу з "кредитного тупика" банків, громадян та економіки", - переконаний Пинзеник.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас