Фондові індекси в Європі в четвер знизилися менш ніж на 0,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові індекси в Європі в четвер знизилися менш ніж на 0,2%

Фондовий ринок
83
Європейські фондові індекси незначно знизилися в четвер - менш ніж на 0,2% - вперше за три дні на заявах глави Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клода Тріше про те, що ВВП єврозони буде скорочуватися в наступному році, повідомило агентство Bloomberg.
"Головним чином через поглиблення фінансової кризи попит як у єврозоні, так і в усьому світові, імовірно, буде стриманим протягом досить тривалого періоду часу", - сказав Ж.-К.Тріше.
"Криза на фінансових ринках загострилася у вересні, і проблеми перекинулися з фінансової сфери на реальний сектор економіки, при цьому світова економіка в цілому почуває на собі цей негативний вплив. Ризики, що матеріалізувалися в єврозоні, для економічної активності привели до скорочення ВВП регіону на 0,2% у третьому кварталі, - заявив Ж.-К.Тріше. - Доступна нам інформація та економічні індикатори за жовтень і листопад вказують на те, що ділова активність продовжує погіршуватися в четвертому кварталі цього року".
Прогноз скорочення ВВП регіону в наступному році нівелював позитивний вплив, що зробило на ринок зниження процентних ставок Банком Англії та ЄЦБ.
ЄЦБ у четвер знизив базову процентну ставку відразу на 0,75 процентного пункту - до 2,5% з 3,25% річних. Це скорочення є максимальним за всю десятилітню історію банку.
Банк Англії в четвер знизив базову процентну ставку на 1 процентний пункт - до 2% річних - мінімального рівня з 1951 року.
Вартість акцій Metro, найбільшого ритейлера Німеччини, опустилася на 4%, голландської Royal Ahold - на 2,9%.
Ціна паперів Philips впала на 2,1%. Найбільший європейський виробник споживчої електроніки заявив у четвер, що не зможе досягти мети з подвоєння прибутку до 2010 року. Philips також спише вартість часток у таких компаніях, як LG Display, що випускає рідкокристалічні екрани, і виробник чипів NXP, на суму 1,1 млрд євро в цьому кварталі через зниження їхніх ринкових котирувань. Це приведе до того, що Philips одержить перший чистий збиток з початку 2003 року.
Акції TNT, що займається експрес-доставкою, подешевіли на 3,2% на тлі зниження компанією прогнозів фінансових результатів.
Вартість паперів Antofagasta опустилася на 4,4%, BHP Billiton - на 1,4%. Мідь з поставкою через три місяці на Лондонській біржі металів подешевіла в четвер на 3,4% - до $3330 за тонну.
У той же час акції Credit Suisse виросли в ціні на 10%. Другий за величиною банк Швейцарії заявив про намір звільнити 3,5 тис. співробітників, що становить близько 11% штату, після одержання в жовтні-листопаді збитку на суму близько 3 млрд швейцарських франків ($2,5 млрд).
Папери Nokia подорожчали на 4%. Найбільший у світі виробник мобільних телефонів у наступному році планує збільшити свою частку на ринку, а також скоротити витрати.
Дев'ять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 4 грудня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас