Депутати збільшать розмір хабарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати збільшать розмір хабарів

Казна та Політика
3233
Депутат від фракції "НУ - НС" Анатолій Гриценко зареєстрував у Верховній Раді законопроект, направлений на боротьбу з хабарництвом.
До вже існуючого визначення "хабара в особливо великих розмірах" (500 неоподатковуваних податком мінімальних доходів громадян, або близько 1,5 тисячі доларів) депутат пропонує додати поняття "хабар у надзвичайно великих розмірах" (4 тисячі неоподатковуваних мінімумів, або близько 10 тисяч доларів). Крім того, депутат пропонує збільшити строгість покарання для урядовців-хабарників вищого рангу. За хабар у надзвичайно великих розмірах, відповідно до законопроекту, призначається термін 15 років з конфіскацією майна, а для суддів, слідчих і прокурорів - довічне ув'язнення.
Як пояснює Анатолій Гриценко, розмір хабарів зараз стрімко росте і далеко випередив зазначений у законі мінімальний розмір. "Моя мама одержує 600 гривень пенсії, і 10 тисяч доларів для неї - фантастична сума", - пояснює Гриценко своє визначення розміру суми хабара надзвичайно великих розмірів.
Колега Анатолія Гриценка по фракції, депутат Юрій Кармазін, що розробив чинний кримінальний кодекс України, вважає, що в запропонованому законопроекті занадто багато емоцій. За його словами, хабарі в конвертах ідуть у минуле. Сьогодні більш поширені "відкати", допомога банку, заниження митної вартості, незаконне повернення ПДВ. Рахунок там іде на мільйони доларів, і "живих" грошей просто немає. "Мені відомо, що коли йшла мова про переділ землі в Криму і під Києвом, то суми підношень досягали мільйонів гривень", - розповідає член парламентського комітету із правосуддя, "бютівець" Андрій Сенченко.
Заступник голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією "регіонал" Микола Джига заявив, що не підтримає починання Анатолія Гриценка. На його думку, у нас досить дієві закони, просто їх ніхто не виконує. "Нехай хабарник одержить не довічне ув'язнення, а всього лише три роки, але обов'язково їх відсидить", - заявив Джига.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас