Зарплати взяли курс на зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати взяли курс на зниження

Казна та Політика
3357
За даними провідних сайтів з працевлаштування, у листопаді різко (на 40%) скоротилася кількість пропозицій роботи. Також знижується заробітна плата, яку роботодавці готові платити персоналу. За два місяці зарплати знизилися на 10-30%.
Якщо зарплата встановлена в доларах, то платиться вона за курсом 5 гривень. З урахуванням фактичного зниження зарплат і зміни курсу долара можна говорити, що з вересня зарплати впали на 35-50%. "Якщо ж на стадії працевлаштування і йде перегляд курсу долара, то відповідно знижується та сума, яку готовий платити роботодавець", - говорить Максим Муровайко, менеджер зі зв'язків із громадськістю порталу Rabota.ua.
Коли кореспондент зателефонував у запорізький офіс консалтингової компанії "Формула успіху", з'ясувалося, що тут зарплата буде виплачуватися за курсом 5 гривень за долар. Для вакансії торговельної компанії "Голден груп" на 800-1000 доларів пропонована зарплата була перерахована на 600 доларів за курсом 7 гривень за долар.
"За результатами наших досліджень, 29% компаній мають намір скорочувати або вже скоротили чисельність персоналу", - говорить Ганна Сокольчук, керівник центру аналітичних досліджень рекрутингової компанії "Анкор". Найбільш істотні скорочення пропозицій з роботи відбулися з таких позицій: менеджери з продажів - з 8,1 до 6,6 тисячі, маркетологи і PR-фахівці - з 3,1 до 2 тисяч, інженерні спеціальності - з 2,8 до 1,6 тисячі.
Зарплати падають
У порівнянні з вереснем заробітні плати впали в усіх спеціальностях. У листопаді на 200 доларів у середньому знизилися пропоновані зарплати для інженерів і працівників фінансового сектора. На 300 доларів - для юристів.
Єдиний напрямок, де в листопаді було зафіксовано невелике зростання - маркетологи і піарщики, щоправда, для них зарплатні пропозиції знижувалися в жовтні. У підсумку за два місяці рівень зарплат фахівців з маркетингу і PR знизився на 50 доларів.
"Звільнені люди зіштовхуються з проблемами при пошуку роботи і погоджуються на менші гроші", - говорить Сокольчук.
Слова рекрутерів підтверджують і самі кандидати. Юрій працював у Дніпропетровську менеджером з продажів у торговельній компанії. Компанія різко скоротила кількість співробітників у зв'язку із кризою. Юрій втратив роботу і не може працевлаштуватися вже другий місяць. "На колишньому місці роботи я заробляв тисячу доларів, зараз максимум, що мені пропонують, це 800", - говорить він. Юрій схиляється до того, щоб погодитися працювати за менші гроші.
Доходи знижуються й у співробітників, які працюють. Наскільки, рекрутерам поки складно оцінити. "Чіткої статистики немає. До того ж наш ринок праці зіштовхнувся з таким уперше", - говорить Ілля Фомін, керуючий партнер компанії Comilfo Executive Search (консалтинг, пошук менеджерів вищої управлінської ланки). Максимально припустимим для менеджерів з доходами на рівні 5 тисяч доларів і вище він називає зниження на 30%. Що стосується персоналу з більш низькими доходами, то їх "міцність", за його словами, може виявитися меншою. Зниження зарплат найбільш відчутно вдарить по співробітниках з високими відносно їх доходів зобов'язаннями з виплати кредитів або оренди житла.
Яких резюме додалося
На тлі скорочення відкритих вакансій росте кількість розташовуваних на сайтах з працевлаштування резюме. За місяць (у листопаді в порівнянні з жовтнем) вона зросла на 40%, а в порівнянні з минулим роком - більш ніж удвічі. Так, відповідно до дослідження "Анкор", за листопад цього року було розміщено на 105% більше резюме, ніж у листопаді минулого.
Найбільш активно останнім часом розміщувалися резюме менеджерів з продажів, бухгалтерів, фінансистів, маркетологів і рекламістів. Зокрема, за даними Job.ukr.net, за два місяці на 2,7 тисячі збільшилася кількість бухгалтерів і фінансистів, які шукають роботу: у вересні загальна кількість кандидатів в цьому напрямку становила 3,8 тисячі, а в листопаді - уже 6,5 тисячі осіб. Минулого місяця було розміщено більше 9 тисяч резюме менеджерів з продажів, тоді як у вересні на цю посаду претендувало 5,7 тисячі фахівців.
Нагадаємо, найбільш активно свої резюме фахівці фінансової сфери розміщували у вересні, а менеджери з продажів - у жовтні. У листопаді найактивнішими були маркетологи і рекламісти - за місяць кількість резюме в цьому напрямку зросла на 2,6 тисячі (за два місяці - на 3,2 тисячі) - до 5,5 тисячі.
Тетяна, колишній PR-фахівець великої консалтингової компанії, не може працевлаштуватися вже цілий місяць. "Знайти роботу зараз дуже складно, адже гарних вакансій на ринку практично нема", - говорить Тетяна. "Минулий раз я знайшла роботу досить швидко, хоча в мене і не було великого досвіду. На відправлене резюме відразу відповідали, запрошували на співбесіди. Зараз, якщо за тиждень піду на одну співбесіду, то це добре", - скаржиться вона.
Що буде завтра
На думку Ганни Сокольчук, у грудні різко збільшиться кількість менеджерів з персоналу, які будуть шукати нову роботу. "Керівництво компаній відкладало скорочення НR-спеціалістів, оскільки бізнесу потрібно було виробити стратегії оптимізації витрат у сфері персоналу. Якщо компанії не набирають нових фахівців, скасували програми з навчання і розвитку, скасували багато пільг і просто зайняли позицію вичікування, то посада НR-спеціаліста перестала бути затребуваною", - пояснює Ганна Сокольчук.
Ілля Фомін вважає, що масові звільнення менеджерів з персоналу якщо і почнуться, то вже після Нового року. "Однак це не означає, що задуматися про завтрашній день не варто прямо зараз", - говорить він. Фомін радить всім фахівцям, не тільки кадровикам, не панікувати.
Кількість відкритих вакансій зменшується, але все-таки вони є. "На українському ринку з'являються представництва іноземних колекторських компаній, що приводить до збільшення потреби на ринку праці у фінансових та юридичних фахівцях для цих компаній", - говорить Олена Грищук.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас