"Ъ": Нацбанк потрапив під слідство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк потрапив під слідство

2261
Ідея президента Віктора Ющенка про проведення "жорстких кадрових рішень" у Нацбанку знайшла підтримку в депутатів Верховної ради.
Учора голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров запропонував створити тимчасову слідчу комісію (ТСК) для перевірки роботи центробанку в період фінансової кризи на наявність корупційної складової. Експерти вважають, що створення ТСК - психологічний фактор тиску на президента для якнайшвидшого прийняття ним рішення про відставку голови НБУ.
Учора голова комітету Верховної ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров (Партія регіонів) зареєстрував проект постанови №3442 "Про створення тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань перевірки діяльності Нацбанку в період фінансової кризи". Комісія, до якої ввійдуть три депутати від Партії регіонів і по одному від БЮТ, НУНС, блоку Литвина і Компартії, повинна буде протягом півроку перевірити, як Нацбанк "виконує законодавство і дотримується основних напрямків грошово-кредитної політики". Однак у проекті документа не надано жодного факту порушень із боку НБУ.
Радник Азарова Віталій Лук'яненко розповів, що члени комітету з лютого збирали факти неадекватної поведінки НБУ, на які неодноразово і безуспішно вказували керівництву центробанку. У комітеті не надали список порушень НБУ, але розповіли про одну з нібито корупційних схем. "У вересні-жовтні НБУ виділив банкам як рефінансування 40 млрд грн. При цьому 16 банків з 110 одержали 12 млрд грн, - говорить Лук'яненко. - Відразу після того, як ці банки 'накачали' гривнею, НБУ вийшов з валютними інтервенціями та у жовтні-листопаді продав $6,5 млрд.
Очевидно, що спочатку Нацбанк дав обраним банкам гривневе рефінансування, а потім - знову ж обраним - продав валюту за лояльним курсом 6,17 грн/$". Тому члени ТСК мають намір запобігти "пагубному впливу політики НБУ на економіку, національну валюту і фінансовий ринок", а якщо буде потреба фактами, виявленими комісією, займуться СБУ і Генпрокуратура.
За словами потенційного члена ТСК Олександра Клименка (НУНС), необхідно розібратися з безконтрольною ситуацією в банках, які в односторонньому порядку підвищують кредитні ставки і погрожують позичальникам конфіскацією застави у випадку непогашення кредиту. "Ми не повинні йти по тому шляху, яким зараз іде Росія - в умовах скорочення доходів населення підвищувати ставки", - додає Клименко.
"Банки заробляють на кризі, не відмовляючись стримати свої апетити, у той час як громадяни не можуть зняти свої депозити і заплатити за кредитними ставками, що збільшилися", - додає потенційний член ТСК Владислав Лук'янов (ПР). У комітеті підрахували, що кредитування на початку року проводилося під 10-11% у валюті і 13-14% у гривні, а в листопаді ставки збільшилися до 14-16% та 24-25% відповідно. У депутатів є претензії до НБУ і щодо введення банками комісій на обмінно-валютні операції і відмови в продажі валюти, а також намірів закрити обмінні пункти.
Ще один співавтор ідеї створення ТСК депутат Юрій Полунєєв (БЮТ) відзначає, що діяльність спецкомісії не обов'язково повинна привести до звільнення керівництва Нацбанку, незважаючи на те, що сам президент Віктор Ющенко в понеділок загрожував голові НБУ Володимиру Стельмаху "жорсткими кадровими рішеннями", якщо він за кілька днів не вирішить проблеми на валютному ринку.
На думку Полунєєва, звільнення ще сильніше дестабілізує ситуацію на ринку, тому він пропонує підсилити повноваження ради НБУ з контролю за правлінням.
Одержати коментарі керівництва НБУ не вдалося - чиновники на дзвінки не відповідали. Але в місії МВФ в Україні впевнені в тому, що політика НБУ "узгоджується з параметрами меморандуму і розвивається в потрібному напрямку".
Тому експерти вважають, що створення парламентської комісії, для чого достатньо голосів лише 150 депутатів, є не більш ніж фактором психологічного впливу на громадськість і президента, тому що в більшості випадків діяльність таких комісій ні до чого конкретного не призводить.
На думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, багато фактів, зазначених депутатами, буде неможливо довести, а тим паче притягти керівництво НБУ до відповідальності. Тому директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що результати роботи комісії будуть направлені Віктору Ющенкові, щоб у нього було більше аргументів для подачі в парламент прохання про відставку Стельмаха.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас