Литвицький: Витрачання валютних резервів повинно бути стриманим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Витрачання валютних резервів повинно бути стриманим

Валюта
1079
Витрата валютних резервів повинна бути стриманою, щоб істотно не скорочувати гривневу ліквідність в умовах охолодження економіки, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Цього року варто проявляти більшу обережність в інтервенціях на продаж валюти. Економіка - не у фазі підйому. Одна справа вилучати ліквідність при зростанні ВВП, наприклад, на 12,7% (за 10 місяців 2004 року), інша - коли відповідний показник становить 5,9%", - говорить він у статті в газеті "День".
Як повідомлялося, у листопаді Нацбанк продав на валютному ринку (у доларовому еквіваленті) на $3,399 млрд більше, ніж купив, тоді як у жовтні - на $4,115 млрд.
На думку Литвицького, продаж Нацбанком валюти повинен супроводжуватися адекватним нарощуванням рефінансування. При цьому, за його оцінкою, надалі НБУ, серед іншого, доцільно вдосконалити механізм застави при рефінансуванні, підсилити контроль за цільовим використанням наданих кредитів, поступово вивести всі процентні ставки на позитивний до інфляції рівень.
Радник голови НБУ також відзначив, що вже витрачено всі резерви, отримані цього року в періоди надлишкової пропозиції валюти. При цьому він говорить, що на відміну від 1999-2005 р., зараз валютні резерви сформовані в основному на борговій основі.
В.Литвицький також виступає проти фіксації обмінного курсу та очікує, що девальвація гривні підтримає українських експортерів: у жовтні динаміка експорту товарів знизилася до 30,5% з 62% у вересні.
"Не піддаватися політичному тиску щодо фіксації обмінного курсу (...) Певне сприяння експорту сьогодні доцільно", - рекомендує експерт.
Говорячи про істотну девальвацію гривні в осінні місяці, керівник групи радників голови НБУ сказав, що вона викликана різким погіршенням стану платіжного балансу країни і панікою.
"Фундаментальною причиною ослаблення гривні є різке погіршення стану платіжного балансу в жовтні. Воно пов'язано до деякої міри з посиленням чистого відтоку валюти по торговельних і сервісних операціях. Більшою мірою - з обвальним спадом залучених зовнішніх запозичень і прямих іноземних інвестицій", - повідомив Литвицький.
"Вирішальною причиною жовтневої девальвації стало драматичне ($2,5 млрд) вилучення валютних депозитів з банківської системи і продовження відтоку коштів нерезидентів ($311 млн) ... Така ціна паніки, рейдерських та інформаційних атак спекулянтів і політиканів", - підкреслив він.
За його даними, у жовтні в поточному рахунку закріпився перехід до прискорення процесу нарощування дефіциту: оформилася тенденція уповільнення експорту.
"Змінився і тренд збільшення дефіциту торговельного балансу. У серпні-вересні він зріс на $780-790 млн. У жовтні був майже у два рази вище ($1,739 млрд)", - відзначив Литвицький.
За його оцінкою, за підсумками року дефіцит поточного рахунку оновить історичний максимум.
"На старті IV кварталу знову прискорилося збільшення дефіциту поточного рахунку в співвідношенні до ВВП: в I кварталі згаданий індикатор становив 10%, але вже в II і III кварталах послідовно зменшувався до 6,6% та 3,0%. Тепер дефіцит поточного рахунку становить 11,3%... 10-місячний показник дефіциту є найвищим за ті роки, коли він фіксувався (2006 рік - 1,5%, 2007 рік - 3,7%). Швидше за все, за підсумками року буде досягнутий новий історичний максимум", - повідомив Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас