Експерти: Для зростання російської економіки необхідна девальвація рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Для зростання російської економіки необхідна девальвація рубля

Казна та Політика
373
Відповідно до заяв аналітиків інвесткомпаній "Трійка діалог" та Goldman Sachs Group Inc., російський уряд повинен припинити штучно втримувати курс рубля і девальвувати національну валюту на 20%, щоб дати поштовх новому економічному зростанню в країні.
"Чим скоріше вони це зроблять, тим більше шансів, що економіка почне відновлюватися, - сказав в інтерв'ю агентству Bloomberg головний економіст "Трійки Діалог" Євген Гавриленков. - Валютний курс перешкоджає зростанню".
Залежна від нафти, економіка Росії зараз зазнає великих труднощів у той час, як вартість бареля опустилася нижче $50. Скорочення промислового виробництва в листопаді виявилося вищим, ніж у найбільш кризові місяці 1998 р. З початку серпня уряд витратив чверть своїх золотовалютних резервів для підтримки курсу рубля.
"Для Росії було б краще, щоб Центробанк дав хід одноразовій девальвації", - вважає економіст Goldman Sachs Рорі Макфаркухар. У своєму листі клієнтам компанії він пише: "Це дало б поштовх конкуренції експортерів, що постраждала через падіння цін на сировину".
Макфаркухар вважає, що рубель повинен опуститися на 25% відносно бівалютного кошика в наступні 12 місяців, Гавриленков назвав цифру 20%.
Експерти на Уолл-стріт знижують свої прогнози відносно рубля і російських активів: вартість російської нафти на цьому тижні впала нижче $43 за барель, а поріг, необхідний для підтримки балансу бюджету на наступний рік установлений на рівні $70.
Економічне зростання може сповільнитися до 2%, якщо ціна на нафту опуститися нижче $30, пише сьогодні газета "Ведомости"
Центробанк РФ двічі підвищував дисконтну ставку за минулий місяць, витративши при цьому $148 млрд. зі своїх, третіх за розміром у світі, золотовалютних резервів. ЦБ міг продати ще приблизно $5,75 млрд. валюти минулого тижня, щоб підтримати курс національної валюти, говориться в дослідженні Bloomberg.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас