Нацбанк загубив 2,2 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк загубив 2,2 млрд. дол.

Банківські метали
11994
Це означає, що на валютних аукціонах у грудні НБУ зможе продати не більше $0,6 млрд.
За даними Нацбанку, на 1 листопада золотовалютні резерви країни були рівні $31,9 млрд. У середині місяця регулятор одержав перший транш кредиту МВФ у розмірі $4,5 млрд., що був зарахований у резерви Нацбанку. Говорячи про інтервенції Нацбанку, 25 листопада голова НБУ Володимир Стельмах повідомляв, що їхній обсяг у листопаді склав дещо більше $2 млрд. Наступного дня, 26 листопада, Нацбанк продав на валютному аукціоні ще $197 млн.
Проста математика говорить про те, що на 1 грудня в регулятора повинні були б залишитися $34,2 млрд. Але президент у прямому ефірі одного з вітчизняних телеканалів сказав про $32 млрд.
Джерело в Нацбанку підтвердило цю цифру і повідомило, що зникла валюта могла бути продана НАК "Нафтогаз України" - для оплати боргу російському "Газпрому". Але в НАК категорично спростовують інформацію про придбання великої суми у валюті в НБУ.
У свою чергу банкіри згадують, що в Нацбанку були кастодіальні і розрахункові рахунки в банках Wachovia та Lehman Brothers. "Можливо, відбулася переоцінка втрат по цих рахунках", - відзначає один з банкірів.
Втім, більш важливим наслідком витрати із золотовалютних резервів Нацбанку $2,2 млрд. стане зниження активності НБУ на валютних аукціонах. Виходячи з вимог МВФ, Центробанк повинен утримати на кінець року рівень чистих резервів не нижче позначки $31,4 млрд. Це означає, що на проведення валютних інтервенцій на міжбанку в регулятора залишається не більше $0,6 млрд.
Перший аукціон із продажу цих коштів Нацбанк проведе уже сьогодні. Опитані скарбники великих банків вважають, що розпродати цей обсяг валюти регулятор може протягом одного-двох аукціонів. У середньому попит на валюту на аукціонах Нацбанку перевищує $450 млн., а обсяги торгів на міжбанківському ринку щодня становлять близько $350 млн.
Тим часом значного стрибка курсу учасники ринку не очікують. "Незважаючи на те, що залишки на кореспондентських рахунках банків перевищили 21 млрд. грн., я не очікую значного збільшення попиту на валюту. В останні дні ми бачимо, що покупці валюти починають видихатися", - говорить заступник голови правління і скарбник "Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько. На його думку, якщо сьогодні НБУ задовольнить всі заявки банків на покупку валюти, то ринок відкотиться до позначки 7-7,15 грн./$1. "Стеля курсу долара на кінець року, за моїми оцінками, не перевищує 7,4 грн./$1. Однак якщо перед Новим роком пропозиція іноземної валюти з боку населення збільшиться, курс може опуститися і нижче позначки 7 грн./$1", - відзначає банкір.
Втім, не всі фінансисти схильні до подібного оптимізму. "Дефіцит платіжного балансу за підсумками десяти місяців перевищив $4 млрд., і девальвація гривні носить об'єктивний характер. Якщо Нацбанк не буде або не зможе гасити можливі сплески на ринку, курс до кінця року легко може піти за позначку 8 грн./$1", - вважає скарбник одного з великих банків з іноземним капіталом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас