Над Стельмахом нависла відставка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над Стельмахом нависла відставка

Валюта
6085
Главі Нацбанку Володимиру Стельмаху потрібно будь-що-будь збити курсовий ажіотаж, інакше в найближчі дні президент Віктор Ющенко може його звільнити. Тим часом експерти очікують, що до кінця тижня курс долара на міжбанку може досягти 8,16 грн. за $1.
Президент Віктор Ющенко заявив, що не задоволений діями глави правління НБУ і його голови Володимира Стельмаха зі стабілізації курсової політики і у випадку якщо ситуація протягом декількох днів не зміниться, змушений буде "приймати тверді рішення". Прес-служба президента заявила, що дестабілізація на валютному ринку відбулася за рахунок "масштабних валютних спекуляцій та операцій фіктивного імпорту".
Джерела в Секретаріаті президента стверджують, що схема зсуву глави НБУ з посади вже розроблена. За словами співрозмовника, найближчим часом від Володимира Стельмаха можуть вимагати призначення на посаду першого заступника глави НБУ Олександра Шлапака - нині діючого першого заступника глави секретаріату. Слідом за цим Стельмах може піти на лікарняний (або у відпустку), щоб його заступник одержав приставку "в.о. глави НБУ". Таку можливість передбачають закони про Нацбанк і про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб.
Далі главою НБУ може бути призначений екс-спікер Ради Арсеній Яценюк (який вже очолював центробанк, у липні-грудні 2004 р., після звільнення з цієї посади Сергія Тігіпка). Повернення Яценюка на вул. Інститутську може відбутися після формування нової коаліції в парламенті - за участю НУНС.
Втім, член ради НБУ Василь Горбаль вважає відставку Володимира Стельмаха недоцільною. "Які б емоції не висловлювали, відставка - не вихід із ситуації. Парламент не може обрати спікера, тому я уявляю, які проблеми можуть бути з обранням нового глави НБУ. Це може політизувати процес призначення глави НБУ парламентом, більша частина якого не має уявлення про те, що відбувається у фінансовій системі", - говорить фінансист.
Але інші банкіри стверджують, що уникнути твердих рішень з боку глави держави Володимиру Стельмаху буде вкрай складно, і навіть вважають заяву президента спланованою атакою. Мовляв, саме нинішньому главі Нацбанку доведеться взяти на себе відповідальність за всі прорахунки влади - занадто очевидно, що НБУ не вдасться стримати девальвацію гривні найближчим часом.
Початок грудня приніс на кореспондентські рахунки банків 19,2 млрд. грн., з яких близько 12,7 млрд. грн.- обов'язкові резерви. Кількість вільних грошей у банківській системі збільшиться ще на 4-5 млрд. грн.- після скасування резервних вимог із залучень у гривні, які набувають чинності з 5 грудня.
"Більша частина грошей піде на покупку валюти на міжбанківському ринку, - вважає голова правління великого банку з іноземним капіталом. - На ринку психоз - люди припинять купувати долар тільки тоді, коли в них закінчиться гривня". За оцінкою банкіра, про те, що вільна гривня не потрапляє на міжбанк, говорять високі ставки з нічних кредитів - вчора вони перевищували 50% річних.
Однак Василь Горбаль не погоджується з такою думкою. За його словами, гривню, що вивільняється, банки витратять на міжбанківське кредитування (яке буде зосереджено між провідними гравцями ринку), а також на короткочасне кредитування економіки, щоб поправити зовнішній вигляд балансів на кінець року.
Попит на валюту на міжбанківському ринку нагору будуть штовхати не тільки кошти банків. Віктор Ющенко вимагав від Кабміну в п'ятиденний термін розрахуватися за газ з "Газпромом"/RosUkrEnergo ($2,4 млрд.). Втім, ці п'ять днів вже минули. Також президент доручив уряду сплатити борг "Укравтодору" перед американським банком Morgan Stanley ($930 млн.).
Де-факто валюта, що вимагається на ці виплати, повністю перекриває залишок валютних резервів, які НБУ може витратити до кінця ц.р. за умовами меморандуму з Міжнародним валютним фондом (на кінець року чисті резерви НБУ не повинні бути менше $31,4 млрд.). Тому Нацбанк найближчим часом не зможе виставити на аукціони значні обсяги валюти, щоб збити наростаючий попит з боку імпортерів (перед новорічними святами) і банків/компаній (на виконання своїх валютних зобов'язань).
За даними Нацбанку, озвученими в ефірі одного з телеканалів, у листопаді пропозиція валюти знизилася на міжбанківському ринку на 31%, у той час як попит на неї зріс на 10%. Якщо відштовхуватися від цих цифр, то без участі НБУ найближчим часом курс гривні може послабитися ще на 41% і скласти 8,16 грн. за $1. А це стане ще одним дратівним фактором для Віктора Ющенка, який зважиться поставити крапку в питанні перебування на посаді глави НБУ Володимира Стельмаха.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас