Переляк підніме ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переляк підніме ціни

Казна та Політика
4600
Українська торговельна асоціація має намір звернутися до уряду країни із проханням спільно розробити механізми підтримки галузі в умовах економічної кризи.
Про це вчора розповів гендиректор асоціації Ігор Кишко. На думку рітейлерів, без підтримки з боку уряду роздробу не обійтися. Представники об'єднання стверджують, що постачальники найближчим часом почнуть закладати у вартість товарів ризики несвоєчасних розрахунків, інфляційні очікування і валютні ризики, що, у свою чергу, приведе до зростання цін на споживчі товари вже в найближчі місяці.
"Наступним нашим кроком буде звернення і до Кабінету міністрів, і президента, у тому числі, із проханням сісти за круглий стіл і вникнути в наші проблеми, щоб виробити спільні механізми подолання кризи", - сказав Ігор Кишко. За його словами, для стабілізації ситуації в торговельній галузі необхідно забезпечити доступне кредитування торговельних мереж, переглянути держполітику оподатковування і знизити митні збори. "Кредити, які дорожчі 15% річних, ніяк не дозволяють бізнесу розвиватися", - відзначив пан Кишко.
Президент асоціації, голова наглядової ради ЗАТ "Фуршет" Ігор Баленко, у свою чергу, відзначив, що "сьогодні банки забирають кредити-овердрафти без попередження". Він також заявив, що якщо уряд не підтримає фінансово рітейлерів, то постраждають виробники, оскільки мережевикам доведеться - у першу чергу - віддавати гроші банкам. На його думку, у період кризи офіційний роздріб є ключовим сполучним елементом між споживачем і відповідальним виробником, якого в період кризи необхідно підтримати. "Будуть фінансові уливання в роздріб - буде й підтримка виробника, інакше кажучи, буде перекредитований роздріб - гроші одержить і реальний сектор економіки", - сказав він.
"Другий момент - розумна фахова політика в оподатковуванні, третє - це, безумовно, наша рідна митниця. Тому що розмови, що йдуть про квотування бізнесу, як мінімум, на наш погляд, неправильні, і безумовно підвищення митної вартості в умовах фінансових труднощів приведе тільки до припинення конкуренції, тільки до ослаблення торговельної сфери як такої", - підкреслив гендиректор асоціації.
Голова наглядової ради ЗАТ "Нова лінія" Олег Шандар вважає, що серед проблем, що збільшують кризу в рітейлі, найбільш відчутними є неприступність кредитування торгівлі банками, "непрозора і незрозуміла митна політика", непрогнозований курс національної валюти до долара.
Голова ради директорів групи компаній "Пальміра" Владислав Нечай - у свою чергу - заявив, що якщо вищевказані питання не будуть урегульовані, це приведе до скорочення асортименту продукції в мережах і скорочення зайнятого персоналу. При цьому він підкреслив, що сьогодні в роздрібній торгівлі в Україні, за різними оцінками, зайнято від 3 до 5 млн. осіб.
Побоювання представників галузі підтверджуються і статистикою. Так, за даними профільної асоціації, у легкій промисловості сьогодні фіксується падіння попиту на рівні 25-45%, по продажах імпортної побутової техніки - 20-30% і до 30% - по будматеріалах. При цьому тільки в листопаді товарообіг в українських продуктових мережах знизився на 10-15% у порівнянні з жовтнем 2008 р., у магазинах будівельних матеріалів - приблизно на 8%, у торговельних мережах із продажу побутової техніки - більш ніж на 20%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас