Фондові ринки Азії падають у вівторок на тлі скорочення промвиробництва, зниження цін на нафту і метали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові ринки Азії падають у вівторок на тлі скорочення промвиробництва, зниження цін на нафту і метали

Фондовий ринок
109
Азіатські фондові індекси падають у вівторок на тлі скорочення промислового виробництва, зниження цін на нафту і метали, а також побоювань обвалу корпоративних прибутків, повідомляє агентство Bloomberg.
Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках, втратив 3,3%. Японський Nikkei 225 впав на 4,6%, гонконгський Hang Seng - на 4,9%. Зниження спостерігається на всіх ринках акцій АТР, крім материкового Китаю.
Китайський фондовий індекс CSI 300 росте другий день поспіль слідом за акціями виробників споживчої електроніки на очікуваннях, що урядова програма стимулювання збільшить попит на продукцію цієї галузі. У вівторок індекс додав 0,9%.
Ф'ючерси на американський індекс S&P 500 піднялися на 0,8%.
Голова Федерального резерву Бен Бернанке заявив, що, з огляду на обмеженість можливостей для подальшого зниження процентних ставок, американський ЦБ може використати нетрадиційні інструменти підтримки економіки - зокрема, почати купувати держпапери. Після його виступу в понеділок інвестори почали скуповувати держоблігації США і довели прибутковість держпаперів терміном на 2 роки, 10 і 30 років до мінімальних значень за всю їхню історію. Індекс S&P 500 обвалився на 8,9%.
"Інвестори знову побоюються брати на себе ризик", - стверджує експерт Sumitomo Trust & Banking Co. у Токіо Аяко Сера.
Ділова активність у виробничому секторі по усьому світі знижується, підтверджуючи, що глобальна економіка перебуває в рецесії. Значення індексів менеджерів з постачання в Європі, Росії і Китаї продемонстрували рекордне падіння ділової активності на тлі скорочення попиту на продукцію компаній в умовах погіршення доступу до кредитів. У США індекс виробничої активності впав у листопаді до 36,2 пункти - мінімального рівня з 1982 року.
"Новини про промислове виробництво в США зробили очевидним, що на вихід з рецесії буде потрібен певний час", - заявив головний аналітик фондових ринків Deutsche Bank AG Мамору Сімоде.
Січневі ф'ючерси на нафту подешевіли на 9,5%, до $49,28, у понеділок ввечері в Нью-Йорку, що є мінімальною ціною закриття з травня 2005 року. У ході електронних торгів у вівторок вартість нафти впала ще на 2,1% - до $48,27.
Ціна золота обвалилася на рекордну величину за 8 місяців - на 5,2%, до $776,8 за унцію. Ф'ючерси на срібло звалилися більш ніж на 8%. Подешевіли цукор, зернові, платина, палладій і майже всі основні метали. На торгах на Лондонській біржі металів у понеділок подорожчало тільки олово.
Котирування акції найбільшого нафтовидобувника Японії Inpex Corp. обвалилися на 9,1%, австралійська Woodside втратила 6,5% вартості паперів. Акції найбільшої нафтопереробної компанії Азії China Petroleum & Chemical Corp. подешевіли на 5,6%. Курс акцій провідної гірничодобувної компанії світу BHP Billiton Ltd. впав на 6,4%.
Ринкова вартість третього за величиною виробника сталі у світі JFE Holdings Inc. впала на 8,8%, котирування паперів японської Kobe Steel Ltd. опустилися на 6,2%.
Провідний світовий виробник мікрочипів на замовлення Taiwan Semiconductor втратив на торгах 6,5% вартості після зниження прогнозу виторгу за четвертий квартал.
Міністерство фінансів Китаю оголосило в неділю, що фермери в 14 провінціях країни зможуть купити декілька моделей телевізорів, холодильників, пральних машин і мобільних телефонів з 13%-ою знижкою в якості одного із заходів заохочення споживчих витрат і підтримки економічного зростання.
Акції виробника кондиціонерів Gree Electric Appliances Co. подорожчали на 5,8%, вартість паперів виробника побутової техніки GD Midea Electric Appliances Co. підвищилася на 4,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас